:: جلد 12، شماره 4 - ( 8-1389 ) ::
جلد 12 شماره 4 صفحات 442-435 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر عصاره‌ی متانولی گیاه گلدر بر سطح سرمی گلوکز و لیپیدها در موش‌های صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 1
مهدیه هدایتی ، ایران پورابولی ، بتول پورابولی
، Pouraboli_i@mail.uk.ac.ir
چکیده:   (43160 مشاهده)

مقدمه: با توجه به خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ی گلدر و نقش آنتی‌اکسیدان‌ها در بهبود دیابت شیرین، در این مطالعه اثر عصاره‌ی متانولی این گیاه بر سطح سرمی گلوکز و لیپیدها در موش‌های صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 1 بررسی شد. مواد و روش‌ها: با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین به میزان 70 میلی‌گرم بر کیلوگرم به موش‌های صحرایی نر، دیابت نوع 1 القا شد. قبل از تزریق STZ و 5 روز بعد در حالت ناشتا، خون‌گیری انجام و موش‌هایی که سطح سرمی گلوکز آنها بیش از 250 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر بود، دیابتی محسوب و به 15 گروه تقسیم شدند وعصاره‌ی الکلی گلدر با دوزهای 300، 200،100 میلی‌گرم بر کیلوگرم گلی‌بن‌کلامید با دوز 600 و 5/0 میکروگرم بر کیلوگرم سی‌سی آب مقطر(حلال عصاره) به مدت 3، 6 و 14 روز به طور جداگانه با گاواژ دریافت کردند. بعد از طی زمان تعیین شده، دوباره خونگیری انجام و سطح سرمی گلوکز و لیپیدها به روش اسپکتروفتومتری با کیت‌های مربوط اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: تجویز عصاره‌ی گلدر با دوز300 میلی‌گرم بر کیلوگرم طی 3 روز و تجویز دوزهای مختلف عصاره طی 6 و 14 روز، سبب کاهش معنی‌دار گلوکز سرم شد. هم‌چنین، تیمار موش‌های دیابتی با دوزهای مختلف عصاره به مدت 3، 6 و 14 روز سبب کاهش معنی‌دار میزان کلسترول و تری‌گلیسریدهای سرم گردید. به علاوه، عصاره‌ی گلدر در مقایسه با گلی‌بن‌کلامید، اثر کاهنده‌ی بیشتری بر سطح سرمی گلوکز و تری‌گلیسریدها در موش‌های دیابتی داشت. نتیجه‌گیری: عصاره‌ی گلدر اثر کاهنده بر سطح سرمی گلوکز و لیپیدها در موش‌های دیابتی دارد.

واژه‌های کلیدی: دیابت شیرین، گیاه گلدر، گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسریدها
متن کامل [PDF 299 kb]   (5868 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1389/1/30 | انتشار: 1389/8/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 12، شماره 4 - ( 8-1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها