اثر عصارهی متانولی گیاه گلدر بر سطح سرمی گلوکز و لیپیدها در موشهای صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 1
|
مهدیه هدایتی ، ایران پورابولی ، بتول پورابولی  |
، Pouraboli_i@mail.uk.ac.ir |
|
چکیده: (۴۲۹۰۶ مشاهده) |
مقدمه: با توجه به خواص آنتیاکسیدانی عصارهی گلدر و نقش آنتیاکسیدانها در بهبود دیابت شیرین، در این مطالعه اثر عصارهی متانولی این گیاه بر سطح سرمی گلوکز و لیپیدها در موشهای صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 1 بررسی شد. مواد و روشها: با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین به میزان 70 میلیگرم بر کیلوگرم به موشهای صحرایی نر، دیابت نوع 1 القا شد. قبل از تزریق STZ و 5 روز بعد در حالت ناشتا، خونگیری انجام و موشهایی که سطح سرمی گلوکز آنها بیش از 250 میلیگرم بر دسیلیتر بود، دیابتی محسوب و به 15 گروه تقسیم شدند و�عصارهی الکلی گلدر با دوزهای 300، 200،�100 میلیگرم بر کیلوگرم گلیبنکلامید با دوز 600 و 5/0 میکروگرم بر کیلوگرم سیسی آب مقطر(حلال عصاره) به مدت 3، 6 و 14 روز به طور جداگانه با گاواژ دریافت کردند. بعد از طی زمان تعیین شده، دوباره خونگیری انجام و سطح سرمی گلوکز و لیپیدها به روش اسپکتروفتومتری با کیتهای مربوط اندازهگیری شد. یافتهها: تجویز عصارهی گلدر با دوز�300 میلیگرم بر کیلوگرم طی 3 روز و تجویز دوزهای مختلف عصاره طی 6 و 14 روز، سبب کاهش معنیدار گلوکز سرم شد. همچنین، تیمار موشهای دیابتی با دوزهای مختلف عصاره به مدت 3، 6 و 14 روز سبب کاهش معنیدار میزان کلسترول و تریگلیسریدهای سرم گردید. به علاوه، عصارهی گلدر در مقایسه با گلیبنکلامید، اثر کاهندهی بیشتری بر سطح سرمی گلوکز و تریگلیسریدها در موشهای دیابتی داشت. نتیجهگیری: عصارهی گلدر اثر کاهنده بر سطح سرمی گلوکز و لیپیدها در موشهای دیابتی دارد. |
|
واژههای کلیدی: دیابت شیرین، گیاه گلدر، گلوکز، کلسترول، تریگلیسریدها |
|
متن کامل [PDF 299 kb]
(۵۷۹۴ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1389/1/30 | انتشار: 1389/8/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|