:: جلد 8، شماره 1 - ( بهار 1385 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 69-63 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر ویتامین E بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی پلاسما، پراکسیداسیون لیپیدی و نفروپاتی ناشی از دیابت در رت
علیرضا شیرپور ، دکتر علی تقی‌زاده افشاری ، دکتر امیر عباس فرشید ، دکتر عبدالامیر علامه ، یوسف رسمی ، دکتر حسین مغانچی‌زاده ، دکتر مجتبی کریمی‌پور ، رامین سعادتیان ، ابوالفضل دادخواه تهرانی
، ashirpoor@yahoo.com
چکیده:   (29571 مشاهده)
مقدمه: در این مطالعه تأثیر ویتامین E بر نفروپاتی ناشی از دیابت، ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی پلاسما و پراکسیداسیون لیپیدها مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: 24 رأس رت نر نژاد وستار با میانگین وزنی 20±250 گرم انتخاب شدند. 16 قطعه از رت‌ها با تزریق استرپتوزوتوسین (60 میلی‌گرم بر کیلوگرم) دیابتی شدند. رت‌ها به سه گروه 8 تایی شامل گروه غیردیابتی، دیابتی درمان نشده و دیابتی درمان شده با روزانه 300 میلی‌گرم ویتامین E تقسیم شدند. بعد از 8 هفته تمام رت‌ها با هیدرات کلرال بیهوش شدند. پس از خونگیری کلیه‌ها برداشته شدند و در فرمالین بافری 10% قرار گرفتند. پلاسما و گلبول‌های قرمز نمونه‌های خونی از هم جدا شدند. ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی پلاسما به روش FRAP و میزان مالون دی آلدئید (MDA) به عنوان شاخص پراکسیداسیون چربیها مورد سنجش قرار گرفتند. نمونه‌های کلیوی از نظر تغییرات ساختمان گلومرولی و توبولی و پرولیفراسیون سلولهای فوکال مورد مطالعه قرار گرفتند. یافتهها: در موشهای سالم، دیابتی و دیابتی درمان شده با ویتامین E میزان MDA به ترتیب 6/614/126، 172/245 و 98/170 نانومول بر گرم هموگلوبین بود. در گروه دیابتی درمان شده با ویتامینE کاهش معنی‌دار میزان MDA نسبت به گروه دیابتی درمان نشده نشان‌گر کاهش پراکسیداسیون لیپیدها در این گروه است (01/0>p). ظرفیت آنتیاکسیدانتی نیز در سه گروه ذکر شده به ترتیب 33/237/582، 79/232/586 و 82/307/808 میلی‌مولار در لیتر بود. ظرفیت آنتیاکسیدانتی پلاسما در گروه درمان شده با ویتامین E نسبت به دو گروه اول افزایش معنی‌دار نشان داد (05/0>p). در موش‌های دیابتی درمان نشده پرولیفراسیون منتشر گلومرولی و تورم سلولی منتشر و تغییرات هیالینه مشاهده شد. هم‌چنین دیواره عروق ضخیم میباشند. این تغییرات در رت‌های تحت درمان با ویتامین E تخفیف محسوس نشان دادند. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ویتامین E به عنوان یک آنتی‌اکسیدانت سبب کاهش اثرات استرس اکسیداتیو و بهبود نفروپاتی ناشی از دیابت می شود.
واژه‌های کلیدی: دیابت، نفروپاتی، استرس اکسیداتیو، ویتامین E، آنتی‌اکسیدانت
متن کامل [PDF 956 kb]   (3168 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1385/8/20 | انتشار: 1384/12/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 8، شماره 1 - ( بهار 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها