:: جلد 10، شماره 3 - ( 6-1387 ) ::
جلد 10 شماره 3 صفحات 210-205 برگشت به فهرست نسخه ها
میزان آگاهی و نگرش زنان متأهل تحت پوشش عرصه‌ی آموزش پزشکی جامعه‌نگر شهرستان کرمانشاه در مورد نحوه‌ی استفاده از نمک‌ یددار (1383)
علی عزیزی ، فرهاد امیریان ، مرضیه امیریان
، aliazizi@kums.ac.ir
چکیده:   (38305 مشاهده)

مقدمه: در کشور ما با وجود این‌که از سال 1375 همه‌ی نمک‌های مصرفی مردم یددار شده هنوز کاهش شیوع گواتر در برخی مناطق به حد مورد انتظار نرسیده است. یکی از علل این امر می‌تواند وجود مشکلاتی در نحوه‌ی نگهداری و زمان افزودن نمک‌ یددار به غذا هنگام پخت غذا ‌باشد. در این بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان متأهل جمعیت تحت پوشش عرصه آموزش پزشکی جامعه‌نگر کرمانشاه در مورد نحوه‌ی استفاده از نمک یددار در سال 1383 بررسی شده است. مواد و روش‌ها: با استفاده از اطلاعات سرشماری سال 1378 (در جمعیت تحت پوشش عرصه‌ی آموزش پزشکی جامعه‌نگر که در طی آن برای هر خانوار پرونده تشکیل و شماره‌ی مخصوص به آن خانوار داده شد و اطلاعات آن در کامپیوتر مرکز موجود است) 400 خانوار به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌بندی شده انتخاب و ضمن مراجعه به خانوارها و جلب اطمینان و همکاری آن‌ها با مشاهده‌ی نوع نمک مصرفی و نحوه‌ی نگهداری آن پرسشنامه‌ای که حاوی سؤال‌های آگاهی، نگرش و عملکرد بود، با پرسش از زن خانواده یا فرد مسئول پخت و پز خانواده تکمیل شد. یافته‌ها: زنان مورد مطالعه 400 نفر با میانگین سنی 5/7±91/32 سال بودند که 28٪ زیر 29 سال، 8/34٪ بین 30 تا 34 سال و 3/37٪ 35 سال و بالاتر داشتند. 5/50٪ بی‌سواد، 3/18٪ دارای تحصیلات ابتدایی تا دیپلم و 3/31٪ دارای مدرک دانشگاهی بودند. میزان آگاهی ضعیف (3/48٪)، نگرش متوسط (9/55٪) و عملکرد متوسط (8/83٪) گزارش شد. آزمون مجذور خی برای بررسی رابطه‌ی عملکرد، آگاهی و نگرش با سطح تحصیلات و هم‌چنین رابطه‌ی عملکرد و آگاهی با سن معنی‌دار نبود ولی این آزمون برای رابطه‌ی نگرش با سن معنی‌دار گزارش شد. نتیجه‌گیری: با توجه به سطح آگاهی زنان نسبت به نگهداری و نحوه‌ی مصرف نمک یدار در کرمانشاه و با توجه به برد وسیع رادیو و تلویزیون، آموزش جامعه از طریق صدا و سیما ضروری به نظر می‌رسد.

واژه‌های کلیدی: نمک‌یددار، آگاهی، نگرش، عملکرد، کرمانشاه
متن کامل [PDF 286 kb]   (2948 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/6/27 | انتشار: 1387/6/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 10، شماره 3 - ( 6-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها