:: جلد 10، شماره 2 - ( 4-1387 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 143-139 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه‌ی جذب کلسیم از فرم‌های خوراکی استات و کربنات کلسیم در افراد مؤنث سالم
سیدعلی علوی ، عاطفه صادقی زاده ، سیدحمید موسوی ، نوشین میرخشتی
، nooshinmirkheshti@gmail.com
چکیده:   (33177 مشاهده)

مقدمه: استئوپروز یک بیماری تهدید‌کننده‌ی حیات است و از مهم‌ترین عوامل مؤثر در ایجاد این بیماری ذخایر کلسیمی ناکافی استخوانی در سنین میانسالی و بالاتر است که به علت فقدان کلسیم کافی در رژیم غذایی در طول دوران زندگی به ویژه در سنین بلوغ و رشد است. بر این اساس امروزه، استفاده از نمک‌های کلسیمی در قالب مکمل‌های دارویی و غذاهای غنی شده با کلسیم به عنوان راهکار مقابله با این بیماری به ویژه در خانم‌ها توصیه می‌گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان جذب کلسیم از کربنات‌کلسیم در مقایسه با استات‌کلسیم بود. مواد و روش‌ها: طی یک کارآزمایی بالینی، 20 داوطلب مؤنث در محدوده‌ی سنی 25-21 سال با داشتن معیارهای ورود به مطالعه، بررسی شدند. در روز مطالعه ابتدا اولین نمونه‌ی ادرار صبحگاهی ناشتای افراد مورد مطالعه جمع‌آوری شد. 2 ساعت پس از مصرف یک وعده‌‌ی غذایی یکسان، قرص جوشان کربنات‌کلسیم به صورت محلول در آب به افراد داده شد و نمونه‌های ادراری در طول 4 ساعت پس از مصرف دارو جمع‌آوری شد. پس از یک دوره‌ی 10 روزه، همین آزمایش دوباره با محلول استات‌کلسیم تکرار شد. یافته‌ها با استفاده از آزمون آماری تی جفتی مورد مقایسه شدند. یافته‌ها: میانگین افزایش کلسیم ادرار به دنبال مصرف کربنات‌کلسیم 1/6±55/38 میلی‌گرم و به دنبال مصرف استات‌کلسیم 14/6±33/36 میلی‌گرم بود که تفاوت آماری معنی‌داری بین آن‌ها وجود نداشت. نتیجه‌گیری: با در نظر گرفتن مزایای استات‌کلسیمبه عنوان نمک کلسیمی محلول در آب در مقایسه با کربنات‌کلسیم و با توجه به یافته‌های حاصل از این مطالعه، به نظر می‌رسد بتوان از استات‌کلسیمبه عنوان دارویی مناسب در درمان یا پیشگیری از بیماری استئوپروز بهره جست. علاوه بر این، می‌توان از این نمک برای غنی‌سازی فرآورده‌های غذایی به ویژه فرآورده‌های مایع استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: کربنات‌کلسیم، استات‌کلسیم، استئوپروز، جذب
متن کامل [PDF 251 kb]   (9768 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/5/22 | انتشار: 1387/4/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 10، شماره 2 - ( 4-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها