:: جلد 21، شماره 4 - ( 9-1398 ) ::
جلد 21 شماره 4 صفحات 238-227 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بین دریافت میان‌وعده‌های غذایی سالم و نا‌سالم با ضخامت لایه اینتیما مدیا شریان کاروتید در کودکان و نوجوانان دچار اضافه وزن و چاقی
مریم آقایان ، عماد یوزباشیان ، گلاله اصغری ، پونه دهقان ، مریم جوادی ، پروین میرمیران
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماری‌های غدد درون‌ریز، پژوهشکده غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، g_asghari@hotmail.com
چکیده:   (3190 مشاهده)
مقدمه: انتخاب نوع میان‌وعده‌‌ی غذایی با عوامل خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی در ارتباط است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین مصرف میان‌وعده­ های غذایی با ضخامت اینتیما مدیا شریان کاروتید (CIMT) در میان کودکان و نوجوانان دچار اضافه وزن یا چاقی انجام شد. مواد و روش­ ها: در مطالعه توصیفی­ تحلیلی حاضر، 339 کودک و نوجوان 6 تا 13 ساله دارای اضافه وزن یا چاقی با کمک معیار امتیاز Z نمایه توده بدن1 انتخاب شدند. اندازه‌گیری‌های تن­سنجی، وضعیت بلوغ، و CIMT جمع‌آوری گردید. دریافت­ های غذایی با کمک پرسش‌نامه روا و پایای بسامد خوراک جمع ­آوری و ارزیابی شدند. آنالیز آماری داده‌ها با استفاده از رگرسیون خطی و لجستیک انجام گردید. یافته‌ها: میانگین سنی افراد شرکت‌کننده در مطالعه 9/3 سال و درصد افراد چاق  68/4 بود. پس از کنترل عوامل مخدوش‌گر سن، جنس، دریافت انرژی، وضعیت بلوغ، فعالیت بدنی و نمایه توده بدن به ازای افزایش یک انحراف معیار از گروه مغز‌ها، 0/126 میلی‌متر کاهش در میزان CIMT مشاهده شد (0/019=P-value). افراد در سهک پایانی دریافت گروه مغز‌ها، نسبت به افراد در سهک اول، 63 درصد خطر کمتر برای ابتلا به CIMT بالا داشتند (0/006=P روند). جایگزینی یک واحد از گروه مغز‌ها با همین میزان از گروه میان‌وعده‌های شیرین سبب کاهش 0/15 میلی‌متری در CIMT گردید. نتیجه‌گیری: مصرف گروه مغز­ها به عنوان میان­ وعده غذایی سالم می­تواند اثرات موثری بر مراحل غیر بالینی بیماری تصلب شراین بگذارد. مطالعه‌های کارآزمایی بالینی می‌تواند اثر مصرف انواع گروه مغز‌ها را برCIMT  و سایر عوامل خطر بیماری قلبی عروقی بررسی نماید.
واژه‌های کلیدی: مغز‌ها، میوه‌های خشک، میان‌وعده، جایگزینی، ضخامت اینتیما مدیا شریان کاروتید، کودک، نوجوان، چاقی
متن کامل [PDF 1431 kb]   (947 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1398/5/1 | پذیرش: 1398/10/24 | انتشار: 1398/9/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 21، شماره 4 - ( 9-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها