:: جلد 20، شماره 4 - ( 9-1397 ) ::
جلد 20 شماره 4 صفحات 160-168 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط دریافت چربی رژیم غذایی از منابع مختلف با بیان ژن لپتین در بافت چربی احشایی و زیر جلدی در افراد بزرگسال تهرانی
حسین رستمی ، دکتر حمیدرضا توکلی ، عماد یوزباشیان ، دکتر مریم زرکش ، مریم آقایان ، دکتر مهدی هدایتی ، رضا فروزانفر ، دکتر پروین میرمیران ، علیرضا خلج
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماری‌های غدد درون‌ریز، پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (1550 مشاهده)

مقدمه: لپتین، آدیپوکینی است که در تنظیم متابولیسم بدن نقش داشته و بیان آن می‌تواند تحت تاثیر رژیم غذایی قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین دریافت انواع روغن­های مصرفی متداول در رژیم غذایی با بیان ژن لپتین در بافت چربی زیر جلدی و احشایی در بزرگسالان بود. مواد و روش‌ها: بافت چربی احشایی و زیر جلدی از 97 فرد بزرگسال بالای 20 سال که تحت جراحی شکم قرار گرفته بودند، جمع‌آوری شد. روغن­های رژیم غذایی شامل روغن زیتون، روغن نباتی جامد، روغن مایع و روغن حیوانی، از طریق پرسش‌نامه بسامد خوراک روا و پایا ارزیابی شد. بیان ژن لپتین در بافت چربی با استفاده از روشPCR Real-time  اندازه‌گیری گردید. یافته‌ها: ارتباط معکوس معنی­داری بین دریافت روغن زیتون با بیان ژن لپتین در بافت چربی زیر جلدی (0/017=P و 0/417-=β) و احشایی (0/001>P و 0/552-=β) ملاحظه شد. هم‌چنین، ارتباط مستقیمی بین مصرف روغن حیوانی با بیان ژن لپتین در بافت چربی زیر جلدی (0/020=P و 0/328=β) و احشایی (0/015=P و 0/305=β) مشاهده گردید. هم‌چنین دریافت روغن مایع ارتباط معکوسی با بیان ژن لپتین در بافت چربی احشایی داشت (0/031P= و 0/348-β=). نتیجه‌گیری: دریافت روغن زیتون ارتباط معکوس و دریافت روغن حیوانی ارتباط مستقیمی با بیان ژن لپتین در بافت چربی احشایی و زیر جلدی داشت که مستقل از نمایه توده بدنی و انسولین بود که نشان‌دهنده اهمیت منابع تامین چربی رژیم غذایی بر تنظیم بیان ژن لپتین در بافت چربی می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: لپتین، روغن زیتون، بافت چربی احشایی، بافت چربی زیر جلدی
متن کامل [PDF 365 kb]   (422 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۶/۱۱/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۷/۷/۱۵


XML   English Abstract   Print



جلد 20، شماره 4 - ( 9-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها