مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (5445 مشاهده)
مقدمه: لپتین، آدیپوکینی است که در تنظیم متابولیسم بدن نقش داشته و بیان آن میتواند تحت تاثیر رژیم غذایی قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین دریافت انواع روغنهای مصرفی متداول در رژیم غذایی با بیان ژن لپتین در بافت چربی زیر جلدی و احشایی در بزرگسالان بود. مواد و روشها: بافت چربی احشایی و زیر جلدی از 97 فرد بزرگسال بالای 20 سال که تحت جراحی شکم قرار گرفته بودند، جمعآوری شد. روغنهای رژیم غذایی شامل روغن زیتون، روغن نباتی جامد، روغن مایع و روغن حیوانی، از طریق پرسشنامه بسامد خوراکروا و پایا ارزیابی شد. بیان ژن لپتین در بافت چربی با استفاده از روشPCR Real-time اندازهگیری گردید. یافتهها: ارتباط معکوس معنیداری بین دریافت روغن زیتون با بیان ژن لپتین در بافت چربی زیر جلدی (0/017=P و 0/417-=β) و احشایی (0/001>P و 0/552-=β) ملاحظه شد. همچنین، ارتباط مستقیمی بین مصرف روغن حیوانی با بیان ژن لپتین در بافت چربی زیر جلدی (0/020=P و 0/328=β) و احشایی (0/015=P و 0/305=β) مشاهده گردید. همچنین دریافت روغن مایع ارتباط معکوسی با بیان ژن لپتین در بافت چربی احشایی داشت(0/031P= و 0/348-β=). نتیجهگیری: دریافت روغن زیتون ارتباط معکوس و دریافت روغن حیوانی ارتباط مستقیمی با بیان ژن لپتین در بافت چربی احشایی و زیر جلدی داشت که مستقل از نمایه توده بدنی و انسولین بود که نشاندهنده اهمیت منابع تامین چربی رژیم غذایی بر تنظیم بیان ژن لپتین در بافت چربی میباشد.
Rostami H, Tavakoli H, Yuzbashian E, Zarkseh M, Aghayan M, Hedayati M, et al . The Association of Dietary Fat Sources with Leptin Gene Expression from Visceral and Subcutaneous Adipose Tissues among Tehranian Adults. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2018; 20 (4) :160-168 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2383-fa.html
رستمی حسین، توکلی حمیدرضا، یوزباشیان عماد، زرکش مریم، آقایان مریم، هدایتی مهدی، و همکاران.. ارتباط دریافت چربی رژیم غذایی از منابع مختلف با بیان ژن لپتین در بافت چربی احشایی و زیر جلدی در افراد بزرگسال تهرانی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1397; 20 (4) :160-168