کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندشاپور اهواز- واحد پردیس اروند، اهواز، ایران. ، sadeghihadi@hotmail.com
چکیده: (8213 مشاهده)
مقدمه: اثر پروتئین وی (whey) در کاهش قند خون و اشتها در برخی مطالعات گزارش شده است. در مطالعهی حاضر، اثر پروتئین وی بر شاخص گلیسمی (GI) و شاخص سیری سیبزمینی (SI) بررسی شد. مواد و روشها: برای تعیین GI، به 10 فرد سالم (4 زن و 6 مرد)، در چهار روز مختلف به فاصلهی یک هفته، پورهی سیبزمینی، سیبزمینی+ 5/4 یا 9 گرم پروتئین وی، یا محلول گلوکز به طور تصادفی داده شد. قند خون درحالت ناشتا و زمانهای 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه پس از خوردن اندازهگیری شد و GI محاسبه شد. برای تعیین SI، به20 فرد سالم (10 زن و 10 مرد)، در چهار روز به فاصلهی یک هفته، نان سفید، سیبزمینی، سیبزمینی + 5/4 یا 9 گرم پروتئین وی به طور تصادفی داده شد. میزان سیری در حالت ناشتا و هر 15 دقیقه تا دوساعت پس از خوردن، با پرسشنامه تعیین شد و SI محاسبه گردید. یافتهها: افزودن پروتئین وی، سطح زیر منحنی قند خون را کاهش داد، اما این کاهش معنیدار نبود (155/0p=). شاخص گلیسمی سیبزمینی نیز تغییر معنیداری را نشان نداد (245/0P=). اما افزودن پروتئین وی سطح زیر منحنی سیری سیبزمینی را به طور معنیداری افزایش داد (001/0>p). شاخص سیری سیبزمینی نیز با افزودن هر دو دوز پروتئین وی، به طور معنیداری افزایش یافت (001/0>p). نتیجهگیری: افزودن پروتئین وی، گرچه اثر معنیداری بر شاخص گلیسمی سیبزمینی نداشت، اما توانست شاخص سیری آن را به طور قابل توجهی افزایش دهد.