کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندشاپور اهواز- واحد پردیس اروند، اهواز، ایران. ، sadeghihadi@hotmail.com
چکیده: (7308 مشاهده)
مقدمه: اثر پروتئین وی (whey) در کاهش قند خون و اشتها در برخی مطالعات گزارش شده است. در مطالعهی حاضر، اثر پروتئین وی بر شاخص گلیسمی (GI) و شاخص سیری سیبزمینی (SI) بررسی شد. مواد و روشها: برای تعیین GI، به 10 فرد سالم (4 زن و 6 مرد)، در چهار روز مختلف به فاصلهی یک هفته، پورهی سیبزمینی، سیبزمینی+ 5/4 یا 9 گرم پروتئین وی، یا محلول گلوکز به طور تصادفی داده شد. قند خون درحالت ناشتا و زمانهای 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه پس از خوردن اندازهگیری شد و GI محاسبه شد. برای تعیین SI، به20 فرد سالم (10 زن و 10 مرد)، در چهار روز به فاصلهی یک هفته، نان سفید، سیبزمینی، سیبزمینی + 5/4 یا 9 گرم پروتئین وی به طور تصادفی داده شد. میزان سیری در حالت ناشتا و هر 15 دقیقه تا دوساعت پس از خوردن، با پرسشنامه تعیین شد و SI محاسبه گردید. یافتهها: افزودن پروتئین وی، سطح زیر منحنی قند خون را کاهش داد، اما این کاهش معنیدار نبود (155/0p=). شاخص گلیسمی سیبزمینی نیز تغییر معنیداری را نشان نداد (245/0P=). اما افزودن پروتئین وی سطح زیر منحنی سیری سیبزمینی را به طور معنیداری افزایش داد (001/0>p). شاخص سیری سیبزمینی نیز با افزودن هر دو دوز پروتئین وی، به طور معنیداری افزایش یافت (001/0>p). نتیجهگیری: افزودن پروتئین وی، گرچه اثر معنیداری بر شاخص گلیسمی سیبزمینی نداشت، اما توانست شاخص سیری آن را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
Shishehbor F, Sadeghi H, Veissi M, Saki Malehi A. The Effect of Whey Protein on Glycemic Index and Satiety Index of Potatoes. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2017; 18 (6) :437-445 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2160-fa.html
شیشه بر فریده، صادقی هادی، ویسی مسعود، ساکی مالحی امل. اثر پروتئین وی بر شاخص گلیسمی و شاخص سیری سیبزمینی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1395; 18 (6) :437-445