دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران، ایران ، parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده: (8640 مشاهده)
مقدمه: هدف مطالعه حاضر، شناسایی
الگوی غذایی پیشبینیکننده نمایه
چاقی احشایی (VAI) به روش رگرسیون رتبهبندی کاهش یافته و بررسی
ارتباط آن با عوامل خطر کاردیومتابولیک در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) بود. مواد و روشها:
مطالعه مورد ـ شاهدی حاضر بر روی 53 زن مبتلا به PCOS و 167 زن سالم همسان شده از نظر سنی، از جمعیت قند
و لیپید تهران انجام شد. رژیم غذایی افراد با استفاده از پرسشنامهی بسامد نیمه
کمی خوراک ارزیابی شد. ارتباط الگوی غذایی با عوامل خطر کاردیومتابولیک با استفاده
از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی بررسی گردید. یافتهها:در این مطالعه، یک الگوی غذایی
با همبستگی مثبت با VAI (حاوی مقادیر سبزیجات سرخ شده، روغنهای گیاهی (به
جز روغن زیتون)، غذاهای آماده و مصرف کم لبنیات
و انواع کلم) شناسایی شد. این الگوی غذایی با تریگلیسیرید (32/0= کنترلr، 41/0=rPCOS)، نسبتTG/HDL-C (35/0=کنترلr، 44/0= rPCOS) و C-HDL(22/0-
=کنترلr،26/0- =rPCOS) در هردوگروه همبستگی داشت. همچنین در گروه
کنترل همبستگی مثبت با دور کمر، کلسترول تام (TC)، LDL-Cو فشار خون سیستولیک مشاهده شد. پس
از تعدیل سن وشاخص توده بدنی (BMI)، الگوی غذایی با TG ( 003/0=P، 22/0=کنترل β ؛001/0=P، 48/0=PCOSβ) و نسبتTG/HDL-C (002/0=P، 23/0=کنترلβ ؛001/0>P،52/0=PCOSβ)در هر دو گروه ارتباط داشت. در هر دو گروه
الگوی غذایی با HDL-C ارتباط معکوس
داشت، اما این ارتباط بعد از تعدیل اثر سن و BMI در گروه PCOS کاهش یافت. نتیجهگیری: تبعیت از این الگوی غذایی در گروه
کنترل، نسبت به گروه PCOS، ارتباط بیشتری
با خطر کاردیومتابولیک نشان داد.
Ehsani B, Moslehi N, Ramezani Tehrani F, Mirmiran P, Azizi F. Relationship between Dietary Pattern and Cardiometabolic Risk Factors in Women with PCOS. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 17 (1) :33-43 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1875-fa.html
احسانی بهناز، مصلحی نازنین، رمضانی تهرانی فهیمه، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. ارتباط الگوی غذایی استخراج شده به روش رگرسیون رتبهبندی کاهش یافته با عوامل خطر کاردیومتابولیک در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک . مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1394; 17 (1) :33-43