مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درون ریز، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده: (9532 مشاهده)
مقدمه: چاقی از مشکلات بزرگ سلامت
جهانی است که با افزایش میزان شیوع بیماریهای
غیر واگیر از جمله اختلالات قلبی ـ عروقی در ارتباط است. مطالعه حاضر با هدف
ارزیابی ارتباط بین مصرف نوشیدنیهای شیرین با وضعیت وزن، دور کمر، تریگلیسرید،
کلسترول HDL و فشار خون در
بزرگسلان تهرانی به انجام رسید. مواد و روشها: مطالعه مقطعی حاضر بر روی
5852 زن و مرد 70-19 ساله که در مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران
(سال90-1388) شرکت کرده بودند، انجام گرفت. اطلاعات دموگرافیک، تنسنجی،
بیوشیمیایی از قبیل تریگلیسرید و کلسترول HDL و فشار خون اندازهگیری و مورد ارزیابی قرار گرفت. دریافت نوشیدنیهایشیرین اعم از نوشابهها و آبمیوههای
صنعتی با استفاده از یک پرسشنامه معتبر تکرر مصرف مواد غذایی اندازهگیری شد. یافتهها:
میانگین نوشیدنیهای شیرین دریافتی در کل جمعیت 8/77±9/48 گرم در روز بود. پس از
تعدیل برای تمام متغیرهای مخدوشکننده احتمالی، ارتباط معنیداری بین مصرف نوشیدنیهای
شیرین با نمایه توده بدنی، دور کمر، تریگلیسرید، کلسترولHDL و فشار خون در چهارمین چارک مورد مطالعه مشاهده شد.
در افراد مورد مطالعه در بالاترین چارک در مقایسه با پایینترین چارک نوشیدنیهای شیرین
دریافتی، شانس چاقی عمومی 25% (50/1-02/1 :CI 95% و25/1:OR)، چاقی شکمی
37% (64/1-15/1:CI 95% و 37/1:OR)، کلسترولHDL پایین 22%
(44/1-04/1:CI 95% و 22/1:OR) و فشارخون بالا 32% (61/1-08/1:CI 95% و 32/1:OR) بالاتر بود. نتیجهگیری: دریافت بیشتر
نوشیدنیهایشیرین با
خطر بیشتر چاقی و عوامل خطر قلبی ـ عروقیمرتبط با آن در بزرگسالان همراه بود.
Ejtahed H, Angoorani P, Mirmiran P, Sadeghian-Sharif S, Azizi F. Sugar-sweetened Beverages and Risk of Obesity and its Related Cardiovascular Risk Factors in Iranian Adults. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 17 (1) :23-32 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1853-fa.html
اجتهد هانیه السادات، انگورانی پونه، میرمیران پروین، صادقیان شریف سعید، عزیزی فریدون. نوشیدنیهای شیرین و خطر چاقی و عوامل خطر قلبی ـ عروقی مرتبط با آن در بزرگسالان تهرانی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1394; 17 (1) :23-32