:: جلد 16، شماره 4 - ( 7-1393 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 282-270 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط مصرف فرآورده‌های لبنی با سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان: مطالعه قند و لیپید تهران
شیرین قطب الدین محمدی ، پروین میرمیران ، زهرا بهادران ، یداله محرابی ، فریدون عزیزی
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (7868 مشاهده)

مقدمه: مطالعات اپیدمیولوژی نشان داده­اند که مصرف لبنیات می­تواند در پیشگیری و درمان سندرم متابولیک موثر باشد. مطالعه‌ی حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف فرآورده­های لبنی با سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان تهرانی، صورت پذیرفت. مواد و روش‌ها: در مطالعه‌ی مقطعی حاضر داده­های مربوط به 785 نوجوان 19-10 ساله شرکت­کننده در مرحله‌ی چهارم مطالعه‌ی قند و لیپید تهران مورد بررسی قرار گرفت. رژیم غذایی معمول افراد با استفاده از یک پرسش‌نامه‌ی بسامد خوراک نیمه کمی، پایا و روا ارزیابی شد. دریافت کلی لبنیات، لبنیات کم چرب و پر چرب، شیر، ماست و پنیر  مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی تن‌سنجی، بیوشیمیایی و فشار خون صورت گرفت و سندرم متابولیک براساس تعریف تعدیل شده de Ferranti در نظر گرفته شد. یافته­ها: میانگین و انحراف معیار سن شرکت­کنندگان در بررسی حاضر 9/2±8/14 سال بود. شیوع سندرم متابولیک در کل نوجوانان 2/22% (در دختران 5/19% و در پسران 2/25%) بود. شایع­ترین جز سندرم متابولیک در پسران دور کمر بالا (4/53%) و در دختران کلسترول ـ HDL پایین (1/53%) بود. دانسیته‌ی انرژی و دریافت پروتئین، چربی کل، چربی اشباع، کلسترول، کلسیم و فسفر در بالاترین چارک مصرف لبنیات در مقایسه با پایین­ترین چارک، بالاتر بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مداخله­گر، نسبت شانس (فاصله اطمینان 95%) سندرم متابولیک در بالاترین چارک نسبت به پایین­ترین چارک مصرف لبنیات کل، لبنیات کم چرب، لبنیات پرچرب، شیر، ماست و پنیر به ترتیب، 97/0(66/1- 57/0)، 44/1(49/2-83/0)، 97/0(67/1-56/0)، 70/0(18/1-42/0)، 62/1(64/2-99/0)، 72/0(18/1-44/0) بود. نتیجه­گیری: یافته‌های پژوهش حاضر از این فرضیه که مصرف فرآورده­های لبنی سبب حفاظت در برابر سندرم متابولیک و اجزای آن می­شود، حمایت نمی­کند. 

واژه‌های کلیدی: سندرم متابولیک، فرآورده‌های لبنی، نوجوانان، مطالعه‌ی قند و لیپید تهران
متن کامل [PDF 380 kb]   (1980 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1392/12/10 | پذیرش: 1393/6/5 | انتشار: 1393/7/19


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 16، شماره 4 - ( 7-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها