ارتباط مصرف فرآوردههای لبنی با سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان: مطالعه قند و لیپید تهران
|
شیرین قطب الدین محمدی، پروین میرمیران، زهرا بهادران، یداله محرابی، فریدون عزیزی |
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (7707 مشاهده) |
مقدمه: مطالعات اپیدمیولوژی نشان
دادهاند که مصرف لبنیات میتواند در پیشگیری و درمان سندرم متابولیک موثر باشد.
مطالعهی حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف فرآوردههای لبنی با سندرم متابولیک و
اجزای آن در نوجوانان تهرانی، صورت پذیرفت. مواد و روشها: در مطالعهی
مقطعی حاضر دادههای مربوط به 785 نوجوان 19-10 ساله شرکتکننده در مرحلهی چهارم
مطالعهی قند و لیپید تهران مورد بررسی قرار گرفت. رژیم غذایی معمول افراد با
استفاده از یک پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی، پایا و روا ارزیابی شد. دریافت
کلی لبنیات، لبنیات کم چرب و پر چرب، شیر، ماست و پنیر مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی تنسنجی،
بیوشیمیایی و فشار خون صورت گرفت و سندرم متابولیک براساس تعریف تعدیل شده de Ferranti در نظر گرفته شد. یافتهها:
میانگین و انحراف
معیار سن شرکتکنندگان در بررسی حاضر 9/2±8/14 سال بود. شیوع سندرم متابولیک در کل
نوجوانان 2/22% (در دختران 5/19% و در پسران 2/25%) بود. شایعترین جز سندرم
متابولیک در پسران دور کمر بالا (4/53%) و در دختران کلسترول ـ HDL پایین (1/53%) بود. دانسیتهی
انرژی و دریافت پروتئین، چربی کل، چربی اشباع، کلسترول، کلسیم و فسفر در بالاترین
چارک مصرف لبنیات در مقایسه با پایینترین چارک، بالاتر بود. پس از تعدیل اثر
متغیرهای مداخلهگر، نسبت شانس (فاصله اطمینان 95%) سندرم متابولیک در بالاترین
چارک نسبت به پایینترین چارک مصرف لبنیات کل، لبنیات کم چرب، لبنیات پرچرب، شیر،
ماست و پنیر به ترتیب، 97/0(66/1- 57/0)، 44/1(49/2-83/0)، 97/0(67/1-56/0)،
70/0(18/1-42/0)، 62/1(64/2-99/0)، 72/0(18/1-44/0) بود. نتیجهگیری: یافتههای
پژوهش حاضر از این فرضیه که مصرف فرآوردههای لبنی سبب حفاظت در برابر سندرم
متابولیک و اجزای آن میشود، حمایت نمیکند. |
|
واژههای کلیدی: سندرم متابولیک، فرآوردههای لبنی، نوجوانان، مطالعهی قند و لیپید تهران |
|
متن کامل [PDF 380 kb]
(1940 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/12/10 | پذیرش: 1393/6/5 | انتشار: 1393/7/19
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|