نقش رژیم غذایی مادران در انتخاب جنسیت جنین: مطالعهی مروری
|
منیژه سرشتی ، پروین میرمیران ، هانیه السادات اجتهد |
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، مرکز تحقیقات چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، parvin.mirmiran@gmail.com |
|
چکیده: (14891 مشاهده) |
مقدمه: آرزوی بشر به منظور کنترل جنسیت جنین قبل از لقاح همواره مطرح بوده است. مطالعهی مروری حاضر با هدف تعیین نقش رژیم غذایی مادر بر جنسیت جنین انجام گردید. مواد و روشها: در مطالعهی مروری نقلی حاضر، مرور جامع با استفاده از پایگاههای Pubmed، Scirus، Cochrane library، Sciencedirect، MD Consult، google scholar، Iranmedex، Magiran، SID از سال 1982 تا 2013 انجام شد. کلمات کلیدی فارسی برای جستجو شامل انتخاب جنسیت، تغذیه، نسبت جنسی، رژیم غذایی، حاملگی، کالری، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فروکتوز و جنسیت و اختلالات تغذیهای بود و کلمات کلیدی انگلیسی برای جستجوی منابع شاملsex selection, maternal diet, sex ratio, Ionic diet, sodium, potassium, calcium, magnesium, fatty acid ,calorie , fructose, famine بود. یافتهها: یافتههای پژوهشها در مورد تاثیرکمبودها و اختلالات تغذیهای بر نسبت جنسی ضد و نقیض میباشد. پژوهشها نشان دادهاند ترکیبی از عوامل محیطی مانند زمان لقاح، استرس و رژیم غذایی مادر بر نسبت جنسی اثر گذارند. شرایط تغذیهای مادر در حوالی حاملگی در تغییر نسبت جنسی بسیار مهم میباشد. بالا بردن نسبت یونهای (Ca 2++Mg2+)/ (+K++Na) دریافتی در رژیم غذایی و رژیمهای حاوی کالری بالا سبب افزایش متولدین پسر میگردد. نتیجهگیری: رژیم غذایی مادر در حوالی حاملگی در تغییر نسبت جنسی موثر است، اما پایین بودن حجم نمونه در پژوهشهای انسانی و سازوکار پیچیدهی تعیین جنسیت در انسان، اظهارنظر قطعی در این زمینه را با مشکل مواجه میسازد. پژوهشهای انسانی با حجم نمونهی بیشتر در این زمینه پیشنهاد میگردد. |
|
واژههای کلیدی: تغذیه، رژیم غذایی، جنسیت جنین، نسبت جنسی |
|
متن کامل [PDF 332 kb]
(24830 دریافت)
|
نوع مطالعه: مروری |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/7/8 | پذیرش: 1392/10/30 | انتشار: 1393/2/30
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|