:: جلد 15، شماره 5 - ( 11-1392 ) ::
جلد 15 شماره 5 صفحات 456-462 برگشت به فهرست نسخه ها
رابطه‌ی سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D و فاکتور مهار کننده‌ی فعال کننده پلاسمینوژن 1 (PAI-1) در بیماران دیابتی نوع 2
شکوفه بنکداران، سید جواد حسینی متعظ
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده:   (7155 مشاهده)

مقدمه: کمبود ویتامین D به عنوان یکی از علل افزایش دهنده‌ی خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی در بیماران دیابتی مطرح شده، ولی سازوکار قطعی آن مشخص نیست. دخالت در سازوکارهای هموستاتیک و التهابی از علل احتمالی برای نقش کمبود ویتامین D در ایجاد بیماری‌های قلبی ـ عروقی است. از سوی دیگر افزایش سطح فاکتور مهارکننده‌ی فعال کننده پلاسمینوژن 1PAI-1)) از موارد شناخته شده برای افزایش خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی در بیماران دیابتی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه‌ی کمبود ویتامین D با سطح PAI-1 به عنوان یکی از شاخص‌های هموستاتیک بود. مواد و روش‌ها: 180 بیمار دیابتی تیپ 2 در پژوهش حاضر انتخاب شدند. رابطه‌ی سطح PAI-1 و میزان 25 هیدروکسی ویتامین  Dو هم‌چنین، سایر شاخص‌های خطر بیماری قلبی ـ عروقی شامل قند خون ناشتا، لیپیدها، هموگلوبین گلیکوزیله، کراتینین و میزان میکروآلبومینوری در این بیماران بررسی گردید. یافته‌ها: رابطه‌ی معنی‌داری بین سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D با PAI-1 وجود نداشت. سطح PAI-1 تنها با میزان قند خون ناشتا و کلسترول ـ HDL رابطه‌ی مثبت معنی‌داری داشت و با سایر متغیرهای خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی مطالعه شده رابطه‌ی معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری: به نظر نمی‌رسد سطح سرمی ویتامین D رابطه‌ای با میزانPAI-1 در بیماران دیابتی داشته باشد، ولی این نتیجه نیاز به بررسی بیشتر توسط پژوهش‌های کلینیکی وسیع‌تر دارد.

واژه‌های کلیدی: فاکتور بازدارنده‌ی فعال کننده‌ی پلاسمینوژن 1، دیابت، ویتامین D، هموستاز، بیماری قلبی ـ عروقی
متن کامل [PDF 289 kb]   (3384 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1391/11/25 | پذیرش: 1392/4/4 | انتشار: 1392/11/9


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 15، شماره 5 - ( 11-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها