[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 7، شماره 1 - ( بهار 1384 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 37-46 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی رابطه چاقی و نحوه توزیع چربی بدن با الگوی مصرف مواد غذاییدر دختران دبیرستانی شهر لاهیجان، سال 80-1379
مرجان باژن *، دکتر ناصر کلانتری، معصومه غفارپور، آناهیتا هوشیار راد، دکتر حمید علوی مجد
، bazhan_M@yahoo.com
چکیده:   (22158 مشاهده)
مقدمه: چاقی مهمترین مشکل تغذیه‌ای ـ بهداشتی نوجوانان در کشورهای توسعه یافته است. امروزه در کشورهای در حال توسعه نیز به دلیل تغییر در شیوه زندگی, مدرنیزه شدن و توسعه شهرنشینی، شیوع چاقی رو به افزایش است. به دلیل محدودیت اطلاعات در زمینه شیوع چاقی در دوره نوجوانی در ایران، مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه چاقی و نحوه توزیع چربی بدن با الگوی مصرف مواد غذایی بر روی نمونه‌ای از دختران دانش‌آموز 17-14 ساله شهر لاهیجان در سال 80-1379 انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در این بررسی توصیفی ـ تحلیلی، 400 دختر دبیرستانی به تفکیک مقطع تحصیلی با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای و به طور تصادفی از 12 مدرسه انتخاب شدند. پرسشنامه‌های دموگرافیک، 24 ساعت یادآمد خوراک یک روزه، عادات غذایی و بسامد مصرف مواد غذایی برای تمامی نمونه‌ها تکمیل‌شد. وزن، قد، دور کمر و دور باسن اندازه‌گیری و BMI و WHR محاسبه شد. در این مطالعه BMI بیشتر یا مساوی صدکهای 85 و 95 استاندارد WHO برای سن و جنس به ترتیب به‌عنوان اضافه وزن و چاقی و WHR بیشتر یا مساوی 8/0 به‌عنوان چاقی شکمی در نظر گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار آماری SPSS و آزمون‌های –t غیرمزدوج، کای‌دو، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد. یافته‌ها: براساس نتایج این بررسی شیوع چاقی و اضافه وزن در دختران نوجوان به ترتیب 3/5 و 8/14 درصد بود. 5/21 درصد کل نمونه‌های مورد بررسی و 7/66 درصد دختران چاق، چاقی شکمی داشتند. میانگین میزان دریافت انرژی، کربوهیدرات و چربی در دانش آموزان دارای اضافه‌وزن/ چاق در مقایسه با نمونه‌های کم وزن و طبیعی به‌ مقدار معنی‌داری بیشتر بود (0001/0p<). نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد که افزایش مصرف غذاهای پرچرب و حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات نقش مهمی در افزایش دریافت انرژی و در نتیجه بروز چاقی در نوجوانان دارد. بعلاوه، در دختران چاق چربی بیشتر در نواحی مرکزی بدن ذخیره می‌شود. با توجه به اینکه چاقی شکمی عامل خطر انواع بیماری‌ها از قبیل بیماری‌های قلبی- عروقی، افزایش فشار خون و دیابت است، لزوم توجه به این گروه سنی و برنامه‌ریزی درجهت بهبود وضع تغذیه و تصحیح عادات غذایی آنان توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: دختران نوجوان، چاقی، توزیع چربی بدن، الگوی مصرف مواد غذایی
متن کامل [PDF 396 kb]   (2052 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۸/۲۷
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bazhan M, Kalantari N, Ghaffarpoor M, Houshiar-Rad A, Alavi Majd H. Prevalence of obesity, fat distribution and its relationship with food consumption pattern in secondary school girls in Lahijan. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2005; 7 (1) :37-46
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-148-fa.html
مرجان باژن ، دکتر ناصر کلانتری ، معصومه غفارپور ، آناهیتا هوشیار راد ، دکتر حمید علوی مجد . بررسی رابطه چاقی و نحوه توزیع چربی بدن با الگوی مصرف مواد غذاییدر دختران دبیرستانی شهر لاهیجان، سال 80-1379. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1384; 7 (1) :37-46

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-148-fa.html

جلد 7، شماره 1 - ( بهار 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 806 queries by yektaweb 3481