مقدمه: شلغم با نام علمی Brassica napus از قدیم در طب سنتی برای کاهش قند خون به کار میرفته است. از سوی دیگر شلغم اثر آنتیاکسیدانی دارد و بسیاری از گیاهانی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند، در درمان بیماری دیابت موثر شناخته شدهاند. بنابراین، در پژوهش حاضر اثر کاهشدهندهی قند خون عصارهی شغلم پخته و همچنین تغییرات سوخت و سازی تریگلیسرید، کلسترول تام، کلسترول ـ HDL و کلسترول ـ LDL در موشهای صحرایی دیابتی مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روشها: در پژوهش حاضر به صورت تجربی 40 سر موش صحرایی نر با وزن 250-200 گرم به 4 گروه ده تایی به صورت زیر تقسیم شدند: گروه شاهد (رژیم معمولی)، گروه کنترل دیابتی، گروه دیابتی دریافتکنندهی شلغم پخته و گروه دیابتی دریافتکنندهی گلیبنکلامید. موشها با تزریق 120 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن آلوکسان مونوهیدرات در سه روز پی در پی دیابتی شدند. موشهای گروه سوم روزانه به مدت 4 هفته، 16 میلیلیتر بر کیلوگرم وزن بدن عصارهی شلغم، به صورت خوراکی دریافت کردند. سپس موشها را بیهوش کرده و از تمام گروهها خونگیری به عمل آمد و فاکتورهای مورد نظر بررسی و با نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس مقایسه شدند. یافتهها: یافتههای به دست آمده از این بررسی نشان داد عصارهی شلغم پخته میزان سرمی گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول و کلسترول ـ LDL را در موشهای دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنیداری کاهش، و میزان کلسترول ـ HDL را افزایش داد (05/0P<). نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر نشان داد عصارهی شلغم پخته در درمان بیماری دیابت موثر بوده و میتواند قند و چربی خون در موشهای دیابتی را کاهش دهد.