مقدمه: شلغم با نام علمی Brassica napus از قدیم در طب سنتی برای کاهش قند خون به کار میرفته است. از سوی دیگر شلغم اثر آنتیاکسیدانی دارد و بسیاری از گیاهانی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند، در درمان بیماری دیابت موثر شناخته شدهاند. بنابراین، در پژوهش حاضر اثر کاهشدهندهی قند خون عصارهی شغلم پخته و همچنین تغییرات سوخت و سازی تریگلیسرید، کلسترول تام، کلسترول ـ HDL و کلسترول ـ LDL در موشهای صحرایی دیابتی مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روشها: در پژوهش حاضر به صورت تجربی 40 سر موش صحرایی نر با وزن 250-200 گرم به 4 گروه ده تایی به صورت زیر تقسیم شدند: گروه شاهد (رژیم معمولی)، گروه کنترل دیابتی، گروه دیابتی دریافتکنندهی شلغم پخته و گروه دیابتی دریافتکنندهی گلیبنکلامید. موشها با تزریق 120 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن آلوکسان مونوهیدرات در سه روز پی در پی دیابتی شدند. موشهای گروه سوم روزانه به مدت 4 هفته، 16 میلیلیتر بر کیلوگرم وزن بدن عصارهی شلغم، به صورت خوراکی دریافت کردند. سپس موشها را بیهوش کرده و از تمام گروهها خونگیری به عمل آمد و فاکتورهای مورد نظر بررسی و با نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس مقایسه شدند. یافتهها: یافتههای به دست آمده از این بررسی نشان داد عصارهی شلغم پخته میزان سرمی گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول و کلسترول ـ LDL را در موشهای دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنیداری کاهش، و میزان کلسترول ـ HDL را افزایش داد (05/0P<). نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر نشان داد عصارهی شلغم پخته در درمان بیماری دیابت موثر بوده و میتواند قند و چربی خون در موشهای دیابتی را کاهش دهد.
Akbari F, Ansari samani R, Karimi A, Mortazaei S, Shahinfard N, rafieian M. Effect of Turnip on Glucose and Lipid Profiles of Alloxan-Induced Diabetic Rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 14 (5) :492-497 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1337-fa.html
اکبری فاطمه، انصاری سامانی رویا، کریمی علی، مرتضایی سیف الله، شاهین فرد نجمه، رفیعیان محمود. اثر عصارهی شلغم بر قند و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی شده با الوکسان. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (5) :492-497