:: جلد 14، شماره 5 - ( 10-1391 ) ::
جلد 14 شماره 5 صفحات 479-483 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه‌ی نمایه‌ی قند خون دو نوع عسل ایرانی با نسبت فروکتوز به گلوکز متفاوت
دکتر فریده شیشه‌بر، معصومه تهرانی، دکتر محمد طه جلالی، سيد محمود لطیفی
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهوازد-انشکده پیراپزشکی- گروه تغذیه- ، masoumeh.tehrani@yahoo.com
چکیده:   (8440 مشاهده)

مقدمه: پژوهش‌ها نشان داده‌اند نمایه‌ی قند خون عسل به نوع گیاه و نسبت فروکتوز به گلوکز آن بستگی دارد. نمایه‌ی قند خون عسل‌های ایرانی به جز یک مورد مشخص نشده، بنابراین در این پژوهش نمایه‌ی قند خون دو نوع عسل ایرانی، که از نظر منشا گیاهی و ترکیب شیمیایی متفاوت بودند، تعیین و تغییرات قند خون پس از خوردن آن‌ها مقایسه گردید. مواد و روش­ها: 10 فرد سالم با میانگین سنی 7/2±28 و میانگین نمایه‌ی توده‌ی بدن 6/2±3/24 کیلوگرم بر مترمربع در پژوهش حاضر شرکت داشتند. افراد در 3 روز مختلف پس از 10 ساعت روزه­داری به آزمایشگاه مراجعه نموده و قند خون آن‌ها در مدت 2 ساعت پس از خوردن محلول گلوکز یا محلول هر یک از عسل‌های آویشن بوشهر و شبدر خرم‌آباد  اندازه‌گیری شد. مساحت افزایش یافته‌ی زیر منحنی قند خون (IAUC) با استفاده از فرمول ذوزنقه­ای و با کسر مقادیر ناشتا محاسبه شد. داده­ها با استفاده از آنووا و آزمون مقادیر تکراری با نرم‌افزار آماری SPSS نسخه‌ی 17 تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: نمایه‌ی قند خون عسل آویشن و عسل شبدر به ترتیب 9/65 و 9/64 تعیین گردید. بین مساحت افزایش یافته‌ی زیر منحنی قند خون پس از خوردن عسل آویشن (5/36±2/140 میلی‌مول بر دقیقه در لیتر) و شبدر (7/47±7/137 میلی‌مول بر دقیقه در لیتر) تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌‌‌گیری: عسل­های آویشن بوشهر و شبدر خرم‌آباد نمایه‌ی قند خون مشابهی داشتند. هم­چنین، منبع گیاهی و نسبت فروکتوز به گلوکز تاثیری بر نمایه‌ی قند خون آن‌ها نداشت.

واژه‌های کلیدی: نمایه‌ی قند خون، عسل، قند خون
متن کامل [PDF 265 kb]   (2457 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1390/10/21 | پذیرش: 1391/3/10 | انتشار: 1393/2/27


XML   English Abstract   Print



جلد 14، شماره 5 - ( 10-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها