دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهوازد-انشکده پیراپزشکی- گروه تغذیه- ، masoumeh.tehrani@yahoo.com
چکیده: (10593 مشاهده)
مقدمه: پژوهشها نشان دادهاند نمایهی قند خون عسل به نوع گیاه و نسبت فروکتوز به گلوکز آن بستگی دارد. نمایهی قند خون عسلهای ایرانی به جز یک مورد مشخص نشده، بنابراین در این پژوهش نمایهی قند خون دو نوع عسل ایرانی، که از نظر منشا گیاهی و ترکیب شیمیایی متفاوت بودند، تعیین و تغییرات قند خون پس از خوردن آنها مقایسه گردید. مواد و روشها: 10 فرد سالم با میانگین سنی 7/2±28 و میانگین نمایهی تودهی بدن 6/2±3/24 کیلوگرم بر مترمربع در پژوهش حاضر شرکت داشتند. افراد در 3 روز مختلف پس از 10 ساعت روزهداری به آزمایشگاه مراجعه نموده و قند خون آنها در مدت 2 ساعت پس از خوردن محلول گلوکز یا محلول هر یک از عسلهای آویشن بوشهر و شبدر خرمآباداندازهگیری شد. مساحت افزایش یافتهی زیر منحنی قند خون (IAUC) با استفاده از فرمول ذوزنقهای و با کسر مقادیر ناشتا محاسبه شد. دادهها با استفاده از آنووا و آزمون مقادیر تکراری با نرمافزار آماری SPSS نسخهی 17 تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: نمایهی قند خون عسل آویشن و عسل شبدر به ترتیب 9/65 و 9/64 تعیین گردید. بین مساحت افزایش یافتهی زیر منحنی قند خون پس از خوردن عسل آویشن (5/36±2/140 میلیمول بر دقیقه در لیتر) و شبدر (7/47±7/137 میلیمول بر دقیقه در لیتر) تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری: عسلهای آویشن بوشهر و شبدر خرمآباد نمایهی قند خون مشابهی داشتند. همچنین، منبع گیاهی و نسبت فروکتوز به گلوکز تاثیری بر نمایهی قند خون آنها نداشت.
Shishehbor F, Tehrani M, Jalali M, Latifi M. Comparison of Glycemic Indices of Two Varieties of Iranian Honey with Different Fructose to Glucose Ratios . Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 14 (5) :479-483 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1330-fa.html
شیشهبر فریده، تهرانی معصومه، جلالی محمد طه، لطیفی محمود. مقایسهی نمایهی قند خون دو نوع عسل ایرانی با نسبت فروکتوز به گلوکز متفاوت. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (5) :479-483