:: جلد 13، شماره 3 - ( 6-1390 ) ::
جلد 13 شماره 3 صفحات 282-272 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط فروکتور رژیم غذایی با عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی ـ عروقی در بزرگسالان: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران
زهرا بهادران ، فیروزه حسینی اصفهانی ، پروین میرمیران ، مهیا مهران ، فرهاد حسین پناه ، فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی،پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (39259 مشاهده)

مقدمه: هدف پژوهش کنونی، بررسی وضعیت دریافت فروکتوز رژیم غذایی و ارتباط آن با عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی ـ عروقی در بزرگسالان تهرانی است. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی مقطعی حاضر با استفاده از داده‌های افراد بزرگسال 70-19 ساله‌ی شرکت کننده در مرحله‌ی سوم مطالعه‌ی قند و لیپید تهران انجام شد. داده‌های مربوط به رژیم غذایی افراد، با استفاده از یک پرسش‌نامه‌ی روا و پایای نیمه کمی بسامد خوراک، با 168 قلم غذایی ارزیابی گردید و مجموع  فروکتوز طبیعی موجود در میوه و سبزیجات، و فروکتوز افزودنی موجود در غذاهای صنعتی دارای شیرین‌کننده‌های افزودنی، بعنوان فروکتوز کل رژیم غذایی محاسبه گردید. یافته­ها: 45% افراد شرکت کننده، مردان با میانگین سنی 14±40 سال و 55%، زنان با میانگین سنی 13±38 سال بودند. میانگین دریافت کل فروکتوز رژیم غذایی در مردان 5/24±5/46 گرم و در زنان 2/24±3/37 گرم در روز بود. ارتباط مثبت معنی‌دار میان دریافت فروکتوز رژیم غذایی و نمایه‌ی توده‌ی بدن (001/0>P ،11/0 و 03/0=β به ترتیب در مردان و زنان)، دور کمر (001/0>P،10/0 و 15/0=β به ترتیب در مردان و زنان)، فشار خون سیستولی (01/0>P ،12/0 و 09/0=β به ترتیب در مردان و زنان) و فشار خون دیاستولی (01/0>P،80/0 و 13/0= β به ترتیب در مردان و زنان) و غلظت قند خون ناشتا در مردان (05/0>P، 01/0=β) مشاهده شد. نتیجه­گیری: دریافت بالای فروکتوز رژیم غذایی می‌تواند اثرات نامطلوبی بر عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی ـ عروقی داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: فروکتوز، عوامل خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی، چاقی، اختلالات لیپیدی
متن کامل [PDF 333 kb]   (3165 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1389/11/27 | پذیرش: 1390/2/8 | انتشار: 1390/6/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 13، شماره 3 - ( 6-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها