:: جلد 2، شماره 3 - ( پاییز 1379 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 175-185 برگشت به فهرست نسخه ها
دریافتهای غذایی و چاقی در گروهی از نوجوانان تهرانی:مطالعه قند و لیپید تهران
دکتر سیما اله‌وردیان، پروین میرمیران، دکتر مازیار رحمانی، فاطمه محمدی نصرآبادی، دکتر فریدون عزیزی
چکیده:   (32302 مشاهده)
هدف از این مطالعه بررسی شیوع اضافه وزن و چاقی در یک گروه از نوجوانان تهرانی و تعیین همبستگی آن با انرژی، مواد مغذی دریافتی و توزیع انرژی مصرفی در طول روز می‌باشد. این مطالعه به شیوه مقطعی بر روی 177 پسر و 244 دختر 10 تا 19 ساله انجام شد. قد و وزن اندازه‌گیری و نمایه توده بدن محاسبه گردید. اضافه وزن و چاقی با استفاده از حدود مرزی مشخص شده برای نوجوانان تعیین گردید. انرژی دریافتی کل، درصد انرژی حاصل از پروتئین، کربوهیدرات و چربی و درصد انرژی بدست آمده از هر وعده و میان وعده با استفاده از دو روز یادآمد غذایی 24 ساعته ارزیابی شد.یافته‌ها نشان می‌دهند که شیوع اضافه وزن و چاقی به ترتیب 7/10% و 1/5% در پسران؛ و 4/18% و 8/2% در دختران بود. انرژی دریافتی کل در پسران دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر از پسران با وزن طبیعی بود (01/0P<). ترکیب رژیم غذایی گروههای چاق و طبیعی تفاوت معنی‌داری با یکدیگر نداشت. نمایه توده بدن با ترکیب رژیم غذایی ارتباط نداشت، ولی با درصد انرژی حاصل از صبحانه در دختران (01/0P< و 18/0- =r)؛ کل انرژی دریافتی روزانه در پسران (01/0P< و 23/0=r)؛ و درصد انرژی حاصل از ناهار در هر دو جنس ارتباط داشت (05/0P< و 16/0=r در پسران ـ 01/0P< و 22/0=r در دختران). اضافه وزن و چاقی در میان نوجوانان تهرانی از شیوع بالایی برخوردار است. در پسران نمایه توده بدن با انرژی دریافتی کل و توزیع انرژی در طول روز دارای ارتباط بود. اما در دختران نمایه توده بدن تنها با توزیع انرژی در طول روز رابطه نشان داد. ارتباطی بین ترکیب رژیم غذایی و نمایه توده بدن در هیچکدام از دو جنس مشاهده نشد.
واژه‌های کلیدی: چاقی، نوجوانان، ارزیابی تغذیه‌ای، انرژی دریافتی، صبحانه
متن کامل [PDF 318 kb]   (2530 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۸/۲۴


XML   English Abstract   Print



جلد 2، شماره 3 - ( پاییز 1379 ) برگشت به فهرست نسخه ها