مقدمه: با توجه به اهمیت تغذیه در دوران بارداری و نقش آن در سلامت نسل آینده و نیز چاقی به عنوان عامل خطرساز بیماریهای غیرواگیر، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی افزایش وزن و الگوهای غذایی در مادران باردار انجام گرفت.مواد و روشها: پژوهش از نوع مقطعی و نمونهگیری به صورت سهمیهای مبتنی بر هدف (265=تعداد) بود. دادهها به وسیلهی پرسشنامهای شامل دو بخش آمارنگاری و یادآمد غذایی 24ساعته گردآوری شد. قد و وزن مادران اندازهگیری و برای محاسبهی نمایهی تودهی بدن (BMI)، وزن پیش از بارداری از پروندهها استخراج شد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با انجام آزمونهای مجذور خی، آزمون تی، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام شد. یافتهها: 57% نمونههای مورد بررسی دارای وزن طبیعی، 15% کم وزن، 16% دارای اضافه وزن و 12%چاق بودند. وزنگیری در گروههای دارای اضافه وزن و چاق بیش از مقدار توصیه شده بود (01/0P<). در مقایسه با مقدارهای توصیه شده برای زنان باردار در هرم راهنمای غذایی، گروههای نان و غلات و شیر و لبنیات کمتر و سبزیها ومیوهها، گوشت و جانشینهای آن، چربیها و شیرینیها بیشتر از مقدارهای توصیه شده دریافت شد. مدل رگرسیون نشان داد با بالا رفتن تعداد فرزندان زنده و هفتهی بارداری، وزنگیری مادر افزایش و با افزایش سن و BMI پیش از بارداری، کاهش مییابد. نتیجهگیری: پایش مداوم وزن، ارایهی الگوی غذایی مناسب و آگاهی از میزان صحیح افزایش وزن از راهکارهای مهم در پیشگیری از عوارض بعدی چاقی پس از زایمان به ویژه در مادران مسنتر و دارای اضافه وزن است.
Mohammadi M, Amir AliAkbari S, Mohammadi F, Estaki T, Alavi Majd H, Mirmiran P. Weight Gain and Food Group Consumption Patterns in Pregnant Women of North and East Hospitals of Tehran. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2011; 12 (6) :609-617 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-890-fa.html
محمدی نصرآبادی مریم، امیرعلی اکبری صدیقه، محمدی نصرآبادی فاطمه، استکی ترانه، علوی مجد حمید، میرمیران پروین. وزنگیری در دوران بارداری و الگوی مصرف گروههای غذایی در مادران باردار مراجعه کننده به بیمارستانهای شمال و شرق تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1389; 12 (6) :609-617