مقدمه: نوجوانی مرحلهی مهمی از رشد و تکامل به شمار میرود و تغذیهی نامناسب در این دوران، احتمال بروز چاقی، تأخیر در بلوغ جنسی، افزایش فشار خون و استئوپروز را در سالهای بعدی زندگی افزایش میدهد. مطالعهی حاضر به منظور تعیین شیوع کموزنی، اضافه وزن و چاقی و برخی عوامل غذایی مرتبط با آنها در دختران نوجوان دبیرستانی شهر لاهیجان انجام شد. مواد و روشها: در این بررسی توصیفی – تحلیلی، 400 دختر دبیرستانی به تفکیک مقطع تحصیلی با روش نمونهگیری طبقهای و به طور تصادفی از 12 مدرسه انتخاب شدند. پرسشنامههای دموگرافیک، 24 ساعتهی یادآمد خوراک یک روزه، عادتهای غذایی و بسامد مصرف مواد غذایی برای همهی نمونهها تکمیل شد. وزن و قد دانشآموزان اندازهگیری و BMIآنها محاسبه شد. در این مطالعه BMI بیشتر یا مساوی صدکهای 85 و 95 استاندارد WHO برای سن و جنس به ترتیب به عنوان اضافه وزن و چاقی در نظر گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار آماری SPSS و آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه، مجذور خی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافتهها: میزان کم وزنی، اضافهوزن و چاقی در دختران نوجوان در این مطالعه به ترتیب 7/4%، 8/14% و 3/5% بود. میانگین میزان دریافت انرژی، کربوهیدرات و چربی در دانشآموزان دارای اضافهوزن و چاق در مقایسه با نمونههای کموزن و طبیعی به طور معنیداری بیشتر بود (0001/0P<). بین BMIو دفعههای مصرف غذای سرخ شده (0001/0P< و 24/0r =) و غذای آماده (0001/0P< و 19/0r =) در هفته همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد. نتیجهگیری: دریافت بالای انرژی، چربی و کربوهیدرات و نیز مصرف غذاهای سرخ شده و آماده از عوامل غذایی مرتبط با BMI دختران دبیرستانی شهر لاهیجان بودند. بر این اساس، لزوم توجه به این گروه سنی و برنامهریزی در جهت بهبود وضع تغذیه و تصحیح عادات غذایی آنها توصیه میشود.
Bazhan M, Kalantari N. Association of Anthropometric Indices With Some Dietary Factors of High School Girls in Lahijan. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2010; 11 (2) :159-167 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-760-fa.html
باژن مرجان، کلانتری ناصر. وضعیت تنسنجی و برخی عوامل غذایی مرتبط با آن در دختران نوجوان دبیرستانی شهر لاهیجان. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1388; 11 (2) :159-167