شناسایی اختلال تحمل گلوکز ایزوله با استفاده از دادههای بالینی رایج؛ مطالعهی قند و لیپید تهران
|
فرهاد حسین پناه ، مهدی رامبد ، عماد متولی زاده اردکانی ، فریدون عزیزی  |
، fhospanah@erc.ac.ir |
|
چکیده: (31332 مشاهده) |
مقدمه: تعیین ویژگیهای بالینی افراد دچار اختلال تحمل گلوگز ایزوله (Isolated IGT) که به صورت گلوکز ناشتای سرم (FPG) کمتر از 100 میلیگرم بر دسیلیتر و گلوکز 2 ساعتهی سرم (2h-PG) بین 140 و 200 میلیگرم بر دسیلیتر تعریف میشود. مواد و روشها: در این مطالعهی مقطعی، دادهها و یافتههای آزمون تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) مربوط به 8212 شرکتکنندهی مطالعهی قند و لیپید تهران (4742 زن و 4370 مرد) با سن مساوی یا بیشتر 20 سال که مبتلا به دیابت بودند ارزیابی شد. مدلهای رگرسیون لوجیستیک برای پیشبینی ابتلا به IGT ایزوله در میان 7012 فرد دارای FPG کمتر از 100 میلیگرم بر دسیلیتر ساخته شد. یافتهها: شیوع کلی IGT، 6/13% (تعداد 1120 نفر) بود که از این میان 6/59% (668 نفر) دچار IGT ایزوله بودند. در مدل بالینی، نسبتهای شانس تطبیق داده شده برای ابتلا به IGT ایزوله، برای سن بالای 40 (6/2)، فشار خون بالا (9/1)، اضافه وزن (7/1)، یا چاقی (2/2)، سابقهی خانوادگی دیابت (3/1) و جنس مؤنث (2/1) از نظر آماری معنیداری بودند. اضافه کردن پروفایلهای لیپید به مدل بالینی، سطح زیر منحنی (AUC) را فقط اندکی افزایش داد (5/72% در مقابل 4/71% و 001/0P=). مدل بالینی دیگری شامل دور کمر، قدرت پیشبینی کنندگی مشابهی با مدل بالینی شامل جنسیت مؤنث داشت. (سطح زیر نمودار 7/71% در مقابل 4/71% و 15/0P=). نتیجهگیری: این آنالیز نشان داد که در بزرگسالان تهرانی با FPG کمتر از 100 میلیگرم بر دسیلیتر، جنس مؤنث، سن بالا، سابقهی خانوادگی دیابت، اضافه وزن یا چاقی و فشار خون بالا، به طور معنیداری با احتمال بالاتر وجود IGT ایزوله ارتباط دارند؛ بنابراین انجام آزمون تحمل گلوکز خوراکی در افراد دارای ویژگیهای ذکر شده توصیه میشود. |
|
واژههای کلیدی: : اختلال تحمل گلوکز ایزوله، تشخیص، غربالگری، آزمون تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)، شیوع |
|
متن کامل [PDF 265 kb]
(4919 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1387/11/16 | انتشار: 1387/10/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|