تأثیر مصرف لوبیای سویا بر هموسیستئین، Lp (a) و لیپوپروتئینهای سرم زنان یائسهی هیپرلیپیدمیک
|
فرزاد شیدفر ، الهام احرام پوش ، ایرج حیدری ، شریعه حسینی ، سیدجواد حاجی میراسماعیل ، محمدحسن افتخاری ، حسن مظفری خسروی  |
، farzadshidfar@yahoo.com |
|
چکیده: (41414 مشاهده) |
مقدمه: باتوجه به وضعیت نامطلوب لیپوپروتئینهای سرم در زنان یائسه، این افراد در معرض بیماریهای قلبی ـ عروقی هستند. پروتئین سویا احتمالاً باعث محافظت در برابر عوامل خطرساز این بیماری میگردد اگرچه اثرات آن بر هموسیستئین و Lp(a) سرم متناقض است از طرفی تأثیر سویا در زنان یائسه هیپرلیپیدمیک تاکنون به طور مستقل مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه برسی تأثیر مصرف سویا بر غلظت هموسیستئین، Lp(a) و لیپوپروتئینهای سرم زنان یائسه هیپرلیپیدمیک بود. مواد و روشها: در یک مطالعهی کارآزمایی بالینی تصادفی 34 زن یائسهی هیپرلیپیدمیک برحسب BMI، تریگلیسرید (TG) و کلسترول تام (TC) سرم جور شده و به طور تصادفی به دو گروه مورد که 130 گرم لوبیا سویا حاوی 50 گرم پروتئین و 9/159 میلیگرم ایزوفلاوین مصرف میکردند شاهد که رژیم معمولی خود را ادامه میدادند (به مدت 10 هفته) تقسیم شدند. مقادیر سرمی لیپوپروتئینها، هموسیستئین و Lp(a) در شروع مطالعه و پایان هفتهی دهم اندازهگیری شدند. یافتهها: کاهش معنیداری در غلظت LDL-c، TC، LDL-c/HDL-c، TG/HDL-c، TC/HLD-c و Lp(a) سرم در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد در پایان هفتهی دهم وجود داشت. در گروه مصرفکنندهی سویا در انتهای مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه افزایش معنیداری در HDL-c و کاهش معنیدار در LDL-c، TC، LDL-c/HDL-c، TC/HDL-c، TG/HDL-c، Lp(a) و هموسیستئین وجود داشت. نتیجهگیری: مصرف 130 گرم سویا به مدت ده هفته در زنان یائسهی هیپرلیپیدمیک مفیدی بر لیپوپروتئینها و Lp(a) سرم گذاشت و خطر بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی را در زنان یائسهی هیپرلیپیدمیک دریافتکنندهی سویا نسبت به گروه شاهد کاهش داد. |
|
واژههای کلیدی: سویا، زنان یائسه، لیپوپروتئین، هموسیستئین، کلسترول، تریگلیسرید |
|
متن کامل [PDF 300 kb]
(3316 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1387/9/10 | انتشار: 1387/8/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|