[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 10، شماره 4 - ( 8-1387 ) ::
جلد 10 شماره 4 صفحات 299-312 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط تغییرات الگوهای غذایی با چاقی شکمی در بزرگسالان منطقه‌ی 13 تهران
فیروزه حسینی اصفهانی، دكتر پروین میرمیران، دكتر سید ابوالقاسم جزایری، دكتر یداله محرابی، دكتر فریدون عزیزی
، jazaiers@tums.ac.ir
چکیده:   (34135 مشاهده)
مقدمه: چاقی و بیماری‌های غیرواگیر وابسته به آن به یکی از مشکلات بهداشت عمومی ایران تبدیل شده است. هدف از این مطالعه‌ی طولی شناسایی الگوهای غذایی و ارتباط تغییرات آن با چاقی شکمی در گروهی از بزرگسالان منطقه‌ی 13 تهران بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ی هم‌گروهی در 206 فرد 18 ساله و بالاتر شرکت‌کننده در مطالعه‌ی قند و لیپید تهران که در هر دو مرحله‌ی مطالعه (80-1378) و (86-1384) شرکت کرده بودند، انجام شد. چاقی شکمی بر مبنای معیارهای ATP III و سازمان جهانی بهداشت تعریف شد. ارزیابی تغذیه‌ای از طریق پرسشنامه‌ی یادآمد 24 ساعته و پرسشنامه‌ی تکرر مصرف انجام شد. گروه‌بندی اقلام غذایی بر مبنای محتوای مواد مغذی و مطالعه‌های پیشین انجام شد. برای شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی در داده‌های گروه‌های غذایی استفاده شد. امتیاز هر فرد برای هر الگوی غذایی با محاسبه‌ی ترکیب خطی مقادیر گروه‌های غذایی با ضرایب حاصل از تحلیل عاملی به دست آمد و سپس نسبت به میانگین و واریانس امتیاز، استاندارد شد. تغییرات امتیاز الگوهای غذایی و تغییرات نمایه‌های تن سنجی، با تفاضل داده‌های مرحله‌ی اول از داده‌های مرحله‌ی دوم همان فرد به دست آمد. یافته‌ها: میانگین سن مردان (82=n) و زنان (124=n) در انتهای مطالعه به ترتیب 11±51 و 14±45 سال بود. میانگین دور کمر در مردان از 4/10±5/89 در مرحله‌ی اول به 1/9±6/97 سانتی‌متر (01/0< p) و در زنان از 2/13±8/84 به 4/12±4/88 سانتی‌متر (05/0< p) رسید. در هر دو مرحله‌ی مطالعه، سه الگو استخراج و الگوهای غذایی غربی، سالم و مخلوط نام‌گذاری شدند. در الگوی غذایی غربی، سس مایونز و میان وعده‌های شور و در الگوی غذایی سالم، سبزی‌ها بیشترین بار عاملی و غلات کامل بار عاملی کمی را در هر دو مرحله مطالعه داشتند. قدرت پیشگویی تغییرات امتیاز الگوی غذایی غربی برای تغییرات دورکمر در افراد با دور کمر طبیعی پس از تعدیل عوامل مداخله‌گر (01/0 p< و21/0=R2، 49/0=β) نسـبت به الگوی سالم (05/0 p< و11/0=R2،20/0-=β) بیشتر بود. تغییرات امتیاز الگوی غذایی غربی و سالم با نسبت دورکمر به باسن در افراد با چاقی بالاتنه به ترتیب (05/0 p<و21/0=R2، 21/0= β)، (01/0 p<و22/0=R2، 23/0-= β) ارتباط معنی‌دار داشت. نتیجه‌گیری: در این مطالعه، کاهش مصرف اقلام الگوی غذایی غربی و پیروی از الگوی سالم پیشگیری کننده از چاقی شکمی بود.
واژه‌های کلیدی: الگوهای غذایی، تحلیل عاملی، چاقی شکمی
متن کامل [PDF 366 kb]   (2489 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: ۱۳۸۷/۹/۶
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini Esfahani F, Mirmiran P, Djazayeri S, Mehrabi Y, Azizi F. Change in Food Patterns and its Relation to Alterations in Central Adiposity in Tehranian of District 13 Adults. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2008; 10 (4) :299-312
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-575-fa.html

حسینی اصفهانی فیروزه، میرمیران پروین، جزایری سید ابوالقاسم، محرابی یداله، عزیزی فریدون. ارتباط تغییرات الگوهای غذایی با چاقی شکمی در بزرگسالان منطقه‌ی 13 تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1387; 10 (4) :299-312

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-575-fa.html



جلد 10، شماره 4 - ( 8-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3877