[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 8، شماره 1 - ( بهار 1385 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 1-7 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی شیوع گواتر و کمبود ید 10 سال پس از شروع ید دار کردن نمک طعام در دانش‌آموزان 8 تا 13 ساله شهرستان مرودشت
دکتر عبدالصمد صادق‌الوعد، دکتر محمدحسین دباغ‏منش، دکتر فرداد اجتهادی، دکتر غلامحسین رنجبر عمرانی *
، dabbaghm@sums.ac.ir
چکیده:   (19546 مشاهده)
مقدمه: گواتر به علت کمبود ید در استان فارس بومی (اندمیک) بوده است، به همین علت مصرف اجباری نمک طعام یددار از سال 1373 شروع شد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع گواتر، میزان دفع ید ادراری و رابطه‌ی آن با شیوع گواتر در دانش‌آموزان مرودشت در این منطقه، 10 سال پس از شروع استفاده از نمک یددار می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ی مقطعی بر روی 1188 دانش‌آموز در سنین 8 تا 13 سال که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی از جمعیت دانش‌آموزان مرودشت انتخاب شده بودند، انجام شد. میزان شیوع گواتر براساس تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت مشخص شد و ازمیان این 1188 دانش‌آموز، 500 نفر به طور تصادفی مشخص و میانه‌ی دفع ید ادراری دو جنس در گروه‌های سنی مختلف با روش هضمی اندازه‌گیری و درجه‌های مختلف گواتر بررسی شد. یافته‌ها: گواتر در دانش‌آموزان بررسی شده اندمیک بود (6/39%) اما بیشتر آنها دارای درجه‌های پایین گواتر (درجه‌ی 1) بودند. میانه‌ی دفع ید ادرار در دانش‌آموزان پسر (حدود اطمینان 95%) 17 میکروگرم در دسی‌لیتر (9/20- 1/13) و در دختران 4/22 میکروگرم در دسی‌لیتر (1/24 – 7/20) و در کل افراد 8/18 میکروگرم در دسی‌لیتر (5/21-1/16) به دست آمد که اختلاف معنی‌داری بین میانه‌ی دفع ید ادرار در دو جنس وجود داشت (001/0p<). این اختلاف بین گروه‌های مختلف سنی معنی‌دارنبود. میانهی دفع ید ادرار در کسانی که گواتر داشتند 18 میکروگرم در دسی‌لیتر (9/19-4/16) و در کسانی که فاقد گواتر بودند 20 میکروگرم در دسی‌لیتر (9/22-1/17) به دست آمد که اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. درکل دانش‌آموزان 5/29% دارای دفع ید ادرار طبیعی، 5/47درصد بالاتر از طبیعی و 23% دارای مقادیر کمتر از حد طبیعی بودند که از این تعداد، 2/12 % دفع ید ادرار کمتر از 5 میکروگرم در دسی‌لیتر داشتند. نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد با وجود کافی بودن دریافت ید در منطقه‌ی مورد مطالعه، گواتر در این منطقه اندمیک می‌باشد و رابطه‌ای بین میزان شیوع گواتر و میزان دریافت ید وجود ندارد که این مسأله توجه به سایر علل ایجاد کننده‌ی گواتر را مطرح می‌کند.
واژه‌های کلیدی: گواتر، نمک یددار، ید ادرار
متن کامل [PDF 253 kb]   (2467 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۸/۱۸
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadegholvad A, Dabbaghmanesh M, Ejtehadi F, Omrani Ranjbar G. Prevalence of goiter and iodine deficiency ten years after salt iodinezation in school children (8-13 years old) in Marvdasht. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2006; 8 (1) :1-7
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-50-fa.html
دکتر عبدالصمد صادق‌الوعد ، دکتر محمدحسین دباغ‏منش ، دکتر فرداد اجتهادی ، دکتر غلامحسین رنجبر عمرانی . بررسی شیوع گواتر و کمبود ید 10 سال پس از شروع ید دار کردن نمک طعام در دانش‌آموزان 8 تا 13 ساله شهرستان مرودشت. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1385; 8 (1) :1-7

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-50-fa.html

جلد 8، شماره 1 - ( بهار 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.051 seconds with 807 queries by yektaweb 3531