ارتباط میوه و سبزی دریافتی با سندرم متابولیک در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران
|
فیروزه حسینی اصفهانی ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی  |
، azizi@ endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (۳۲۷۴۸ مشاهده) |
مقدمه: در راهنماهای رژیمی افزایش مصرف سبزی و میوه به منظور پیشگیری از بیماریهای مزمن توصیه میشود. هدف از مطالعهی حاضر، ارتباط بین مصرف میوهها و سبزیها و عوامل خطرزای سندرم متابولیک در بزرگسالان تهرانی میباشد. مواد و روشها: در یک مطالعهی مقطعی، چارکهای مصرف سبزیها و میوهها طبق پرسشنامهی تکرر مصرف مواد غذایی در 606 فرد بزرگسال 74-18 سالهی شرکتکننده در مطالعهی قند و لیپید تهران مشخص شدند. اندازهگیری فشار خون طبق روشهای استاندارد و نمونهگیری خون از افراد به صورت ناشتا به منظور اندازهگیریهای بیوشیمیایی انجام شد. هیپرتریگلیسریدمی، هیپرکلسترولمی، افزایش LDL-C و کاهش HDL-C، و سندرم متابولیک بر اساس معیارهای ATP III مشخص شدند. یافتهها: میانگین دریافت سبزیهای نشاستهای، سایر سبزیها و میوهها به ترتیب 49±8/50، 179±304 و 147±211 گرم در روز بود. شیوع سندرم متابولیک در افرادی که در چارکهای پایینتر مصرف میوهها قرار داشتند، بالاتر بود (2/17% در چارک اول در مقابل 4/15% در چارک چهارم، 05/0P<). افراد با دریافت بالاتر سبزیها (چارکهای بالاتر) دریافت بیشتری از چربیها (8±7/31 در چارک چهارم در مقابل 9±5/28 گرم در روز در چارک اول، 05/0P<) و کلسترول (13±208 در چارک چهارم در مقابل 12±153 گرم در روز در چارک اول، 05/0P<) داشتند و بین دریافت سبزیها و چربیها همبستگی وجود داشت (001/0P< و 26/0=r). تفاوت معنیداری در دریافت سبزیها و میوهها در سه گروه افرادی که دارای عوامل خطرزای سندرم متابولیک بودند (0، 2-1 و3 ≤ عامل خطرزا) پس از تعدیل اثر چربیها و اسیدهای چرب اشباع دریافتی دیده شد (سبزیها ومیوهها به ترتیب14±310 و 17±194 در گروه با 3 ≤ عامل خطرزای در مقابل 18±364 و 15±248 گرم در روز در گروه بدون عامل خطرزا، 05/0>(P. نتیجهگیری: با توجه به اینکه در این مطالعه ارتباط معکوس بین دریافت میوهها، سبزیها و سندرم متابولیک دیده شد، یافتههای مطالعهی حاضر تأییدی بر توصیههای تغذیهای مبنی بر افزایش دریافت سبزیها و میوهها برای پیشگیری از بیماریهای مزمن میباشد. |
|
واژههای کلیدی: سبزیها، میوهها، سندرم متابولیک، بزرگسالان، تهران |
|
متن کامل [PDF 325 kb]
(۳۵۲۴ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1386/10/26 | انتشار: 1386/9/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|
|
Hosseini F, Mirmiran P, Azizi F. Fruit and Vegetable Intake and the Metabolic Syndrome: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2007; 9 (3) :267-277 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-433-fa.html
حسینی اصفهانی فیروزه، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. ارتباط میوه و سبزی دریافتی با سندرم متابولیک در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. ۱۳۸۶; ۹ (۳) :۲۶۷-۲۷۷ URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-۱-۴۳۳-fa.html
|