فریدون عزیزی ، امیر عباس مؤمنان ، سیامک حبیبی معینی ، مازیار رحمانی ، جعفر قانبیلی ، آرش قنبریان
، azizi@erc.ac.ir
مقدمه: با توجه به برخی محدودیتهای استفاده از میزان LDL سرم به عنوان شاخص ارزیابی‌کننده‌ی شانس خطر بروز بیماری‌های کرونر، اخیراً نشان داده شده که آپولیپوپروتئین B بر این شاخص ارجح است. Non-HDL-Cholestrol که از تفاضل کلسترول تام و HDL سرم به دست می‌آید، در برگیرنده‌ی ذرات لیپوپروتئینی آتروژنیک از جمله آپولیپوپروتئین B است و می‌تواند به عنوان یک شاخص برآورد آپولیپوپروتئین B برای ارزیابی شانس خطر بروز بیماری‌های کرونر قلبی مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که در این زمینه در گروه سنی کودکان و نوجوانان ایرانی اطلاعاتی در دسترس نیست، این مطالعه برای تهیه‌ی اطلاعات مبتنی بر جامعه مربوط به توزیع و ارتباط این شاخص با سایر شاخص‌ها در کودکان و نوجوانان صورت گرفته است. مواد و روش‌ها: جامعه‌ی مورد مطالعه شامل 4298 کودک و نوجوان 19-3 ساله, متشکل از 2019 پسر (47%) و 2279 دختر (53%) بود که در مرحله‌ی اول مطالعه‌ی قند و لیپید تهران شرکت داشتند. شاخص‌های آنتروپومتریک و آزمایشگاهی کودکان در این مرحله ثبت شده بود تا در طی این مطالعه مورد آنالیز قرار گیرد. یافته‌ها: در بررسی نتایج دیده شد که Non-HDL-C در دختران بیش از پسران در گروه سنی مشابه بود و این اختلاف با افزایش سن کاهش می‌یافت به طوری که در گروه سنی 4-3 سال , این اختلاف بیش از همه محسوس بود. نمایه‌ی توده‌ی بدن و دور کمر هر دو با Non-H-C ارتباط مستقیم داشتند. Non-HDL-C و LDL-C هر دو با یکدیگر و نیز با کلسترول تام قویاً ارتباط مستقیم داشتند (001/0< p و81/0r²=). Non-HDL-C و LDL-C هر دو با تری‌گلیسرید نیز ارتباط مستقیم داشتند ولی در مقایسه با کلسترول تام این ارتباط ضعیف‌تر بود. Non-HDL -C یک ارتباط معکوس ضعیف معنی‌دار با HDL-C نشان می‌داد (01/0p< و 01/0= r²). هم‌چنین دیده شد که Non-HDL-C بهتر از LDL-C با نمایه‌ی توده‌ی بدن و معیارهای چاقی مرتبط است. نتیجه‌گیری: این مطالعه برای نخستین بار مقادیر Non-HDL-C و معادل آن را با سطوحLDL-C در کودکان و نوجوانان محاسبه و گزارش نموده است که می‌تواند جهت تعیین شانس خطر بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی مورد استفاده قرار گیرد. از آن جا که بیماری‌های قلبی ـ عروقی از سنین کودکی آغاز می‌‌شوند بهتر است از این شاخص در کودکان به ویژه کسانی که در خانواده سابقه‌ی بیماری قلبی ـ عروقی دارند، برای پیشگویی بهتر شانس خطر ابتلا به بیماری در آینده استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: LDL-cholesterol، Non-HDL cholesterol، کودکان، نوجوانان، بیماری‌های عروق کرونر
دریافت: 1385/11/19 | انتشار: 1385/9/24

Azizi F, Momenan A, Habibi Moini S, Rahmani M, Ghanbili J, Ghanbarian A. Distribution of non-HDL-cholesterol among Tehranian children and adolescents: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2006; 8 (3) :209-214

عزیزی فریدون، مؤمنان امیر عباس، حبیبی معینی سیامک، رحمانی مازیار، قانبیلی جعفر، قنبریان آرش. بررسی توزیعNon - HDL Cholestrol در کودکان و نوجوانان 19-3 ساله: مطالعه قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1385; 8 (3) :209-214