مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم، پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ، mahdieh_golzarand@yahoo.com
چکیده: (329 مشاهده)
مقدمه: به موازات افزایش روند چاقی در دنیا، مصرف غذاهای فوق فرآوری شده نیز در حال افزایش است. با اینحال، مطالعات کوهورت بسیار اندکی رابطه بین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و خطر چاقی را بررسی کردهاند. از اینرو، مطالعه کوهورت حاضر با هدف تعیین ارتباط بین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و خطر فنوتیپهای چاقی در بزرگسالان ایرانی طراحی گردید. مواد و روشها: در این مطالعه کوهورت، 2734 فرد بزرگسال از مطالعه قند و لیپید تهران انتخاب شدند. دریافت غذایی شرکتکنندگان با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک بررسی، و مصرف غذاهای فوق فرآوری شده به شیوه طبقهبندی نووآ (NOVA) تعیین شد. در این مطالعه نمایه توده بدن بالاتر از 30 کیلوگرم بر مترمربع، دور کمر بالاتر از 90 سانتیمتر، نسبت دور کمر به قد بالاتر از 0/5، و توده چربی بالاتر از 25 درصد در مردان و 35 درصد در زنان به عنوان فنوتیپهای چاقی در نظر گرفته شدند. یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان در این مطالعه 39/8 سال و 45/9 درصد از شرکتکنندگان را مردان تشکیل داده بودند. میانگین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده 4 واحد در روز بود. نتایج آزمون کاکس نشان داد که به ازای هر یک واحد افزایش در مصرف غذاهای فوق فرآوری شده، خطر نسبی (فاصله اطمینان 95 درصد) بروز نمایه توده بالا، 4 درصد (1/08-1/00)؛ توده چربی بالا، 7 درصد (1/11-1/04)؛ دور کمر بالا، 4 درصد (1/06-1/02)؛ و نسبت دور کمر به قد بالا، 3 درصد (1/06-1/00) افزایش مییابد. نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان میدهد که مصرف غذاهای فوق فرآوری شده با بروز فنوتیپهای چاقی در بزرگسالان ایرانی ارتباط مثبتی دارد.
Golzarand M, Moslehi N, Mirmiran P, Habibi Moeini A. Association between Ultra-processed Foods and the 12-year Risk of Obesity Phenotype Incidents. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2025; 27 (1) :1-9 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-3221-fa.html
گل زرند مهدیه، مصلحی نازنین، میرمیران پروین، حبیبی معینی علی سیامک. ارتباط مصرف غذاهای فوق فرآوری شده با خطر 12-ساله بروز فنوتیپهای چاقی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1404; 27 (1) :1-9