[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 7، شماره 3 - ( 7-1384 ) ::
جلد 7 شماره 3 صفحات 189-198 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی و عوامل خطر بیماری‌های
پروین میرمیران، لیلا آزادبخت، فریدون عزیزی
، azizi@erc.ac. ir
چکیده:   (17730 مشاهده)
مقدمه: توجه به ارتباط تنوع رژیم غذایی با بیماری‌های مزمن اندک است. این مطالعه به منظور ارزیابی ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی (DDS) و عوامل خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی در بزرگسالان تهرانی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی و بر پایه جمعیت، 581 نفر (295 مرد و 286 زن) بزرگتر از 18 سال ساکن شهر تهران شرکت داشتند. رژیم غذایی معمول افراد با استفاده از یک پرسشنامه یادآمد 24 ساعته به مدت دو روز ارزیابی شد و امتیاز تنوع غذایی بر اساس Diet Quality Index-Revised محاسبه گردید. وزن و قد مطابق پروتکل‌های استاندارد جامعه سنجیده شد و نمایه توده بدن محاسبه شد. قند خون ناشتا، کلسترول تام سرم و غلظت‌های تری‌گلیسرید و HDL اندازه‌گیری و LDL محاسبه شد. هیپرلیپیدمی، هیپرکلسترولمی، HDL-C پایین مطابق راهنمای ATP III تعریف شد. دیابت به صورت غلظت گلوکز ناشتای پلاسما بیشتر یا مساوی 126 میلی‌گرم در دسی‌لیتر یا غلظت گلوکز خون 2 ساعته بیشتر یا مساوی 200 میلی‌گرم در دسی‌لیتر و پرفشاری خون بالا بر اساس JVC VI تعریف شد. افراد بر پایه چارک‌های امتیاز تنوع غذایی تقسیم‌بندی شدند. یافته‌ها: میانگین ± انحراف معیار سن، نمایه توده بدن و امتیاز تنوع غذایی به ترتیب 12±37 سال و 3/4±7/25 کیلوگرم بر مترمربع و 02/1±15/6 بود. امتیاز تنوع غذایی بالاتر با فشارخون سیستولی و دیاستولی پایین‌تر مرتبط بود. احتمال داشتن دیابت و هیپرتری‌گلیسریدمی با چارک‌های امتیاز تنوع غلات کامل کاهش (04/0< p برای روند) و احتمال داشتن هیپرکلسترولمی با چارک‌های امتیاز تنوع سبزیجات کم شد (03/0< p برای روند). احتمال دارا بودن هیپرکلسترولمی، فشارخون بالا و دیابت با چارک‌های امتیاز تنوع غذایی کاهش یافت (به ترتیب 03/0<، 02/0<، 04/0< p برای روند) نتیجه‌گیری: امتیاز تنوع غذایی با عوامل خطر قلبی ـ عروقی ارتباط معکوس داشت. شاید افزایش امتیاز تنوع رژیم‌های غذایی در محدوده کنترل انرژی مصرفی به عنوان یک تغییر در شیوه زندگی به منظور کاهش بیماری‌های غیر واگیر مؤثر باشد.
واژه‌های کلیدی: امتیاز تنوع غذایی، بیماری قلبی ـ عروقی، پرفشاری خون، دیابت
متن کامل [PDF 247 kb]   (3031 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۱۱/۱۹
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirmiran M, Azadbakht L, Azizi F. Is there any association between dietary diversity score and cardiovascular risks in Tehranian adults?. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2005; 7 (3) :189-198
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-316-fa.html

میرمیران پروین، آزادبخت لیلا، عزیزی فریدون. ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی و عوامل خطر بیماری‌های . مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1384; 7 (3) :189-198

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-316-fa.html



جلد 7، شماره 3 - ( 7-1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 4006