| ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی و عوامل خطر بیماریهای | 
								
								  | پروین میرمیران    ،    لیلا آزادبخت    ،    فریدون  عزیزی    | 
								
								  | ، azizi@erc.ac. ir | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (22586 مشاهده) | 
								
								  | مقدمه: توجه به ارتباط تنوع رژیم غذایی با بیماریهای مزمن اندک است. این مطالعه به منظور ارزیابی ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی (DDS) و عوامل خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی در بزرگسالان تهرانی انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی و بر پایه جمعیت، 581 نفر (295 مرد و 286 زن) بزرگتر از 18 سال ساکن شهر تهران شرکت داشتند. رژیم غذایی معمول افراد با استفاده از یک پرسشنامه یادآمد 24 ساعته به مدت دو روز ارزیابی شد و امتیاز تنوع غذایی بر اساس Diet Quality Index-Revised محاسبه گردید. وزن و قد مطابق پروتکلهای استاندارد جامعه سنجیده شد و نمایه توده بدن محاسبه شد. قند خون ناشتا، کلسترول تام سرم و غلظتهای تریگلیسرید و HDL اندازهگیری و LDL محاسبه شد. هیپرلیپیدمی، هیپرکلسترولمی، HDL-C پایین مطابق راهنمای ATP III تعریف شد. دیابت به صورت غلظت گلوکز ناشتای پلاسما بیشتر یا مساوی 126 میلیگرم در دسیلیتر یا غلظت گلوکز خون 2 ساعته بیشتر یا مساوی 200 میلیگرم در دسیلیتر و پرفشاری خون بالا بر اساس JVC VI تعریف شد. افراد بر پایه چارکهای امتیاز تنوع غذایی تقسیمبندی شدند. یافتهها: میانگین ± انحراف معیار سن، نمایه توده بدن و امتیاز تنوع غذایی به ترتیب 12±37 سال و 3/4±7/25 کیلوگرم بر مترمربع و 02/1±15/6 بود. امتیاز تنوع غذایی بالاتر با فشارخون سیستولی و دیاستولی پایینتر مرتبط بود. احتمال داشتن دیابت و هیپرتریگلیسریدمی با چارکهای امتیاز تنوع غلات کامل کاهش (04/0< p برای روند) و احتمال داشتن هیپرکلسترولمی با چارکهای امتیاز تنوع سبزیجات کم شد (03/0< p برای روند). احتمال دارا بودن هیپرکلسترولمی، فشارخون بالا و دیابت با چارکهای امتیاز تنوع غذایی کاهش یافت (به ترتیب 03/0<، 02/0<، 04/0< p برای روند) نتیجهگیری: امتیاز تنوع غذایی با عوامل خطر قلبی ـ عروقی ارتباط معکوس داشت. شاید افزایش امتیاز تنوع رژیمهای غذایی در محدوده کنترل انرژی مصرفی به عنوان یک تغییر در شیوه زندگی به منظور کاهش بیماریهای غیر واگیر مؤثر باشد. | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  امتیاز تنوع غذایی، بیماری قلبی ـ عروقی، پرفشاری خون، دیابت | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 247 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (5310 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشی |
                                  موضوع مقاله: 
                                  غدد درونریز دریافت: 1385/11/19 | انتشار: 1384/6/24
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |