ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی و عوامل خطر بیماریهای
|
پروین میرمیران ، لیلا آزادبخت ، فریدون عزیزی  |
، azizi@erc.ac. ir |
|
چکیده: (۲۱۸۲۶ مشاهده) |
مقدمه: توجه به ارتباط تنوع رژیم غذایی با بیماریهای مزمن اندک است. این مطالعه به منظور ارزیابی ارتباط بین امتیاز تنوع رژیم غذایی (DDS) و عوامل خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی در بزرگسالان تهرانی انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی و بر پایه جمعیت، 581 نفر (295 مرد و 286 زن) بزرگتر از 18 سال ساکن شهر تهران شرکت داشتند. رژیم غذایی معمول افراد با استفاده از یک پرسشنامه یادآمد 24 ساعته به مدت دو روز ارزیابی شد و امتیاز تنوع غذایی بر اساس Diet Quality Index-Revised محاسبه گردید. وزن و قد مطابق پروتکلهای استاندارد جامعه سنجیده شد و نمایه توده بدن محاسبه شد. قند خون ناشتا، کلسترول تام سرم و غلظتهای تریگلیسرید و HDL اندازهگیری و LDL محاسبه شد. هیپرلیپیدمی، هیپرکلسترولمی، HDL-C پایین مطابق راهنمای ATP III تعریف شد. دیابت به صورت غلظت گلوکز ناشتای پلاسما بیشتر یا مساوی 126 میلیگرم در دسیلیتر یا غلظت گلوکز خون 2 ساعته بیشتر یا مساوی 200 میلیگرم در دسیلیتر و پرفشاری خون بالا بر اساس JVC VI تعریف شد. افراد بر پایه چارکهای امتیاز تنوع غذایی تقسیمبندی شدند. یافتهها: میانگین ± انحراف معیار سن، نمایه توده بدن و امتیاز تنوع غذایی به ترتیب 12±37 سال و 3/4±7/25 کیلوگرم بر مترمربع و 02/1±15/6 بود. امتیاز تنوع غذایی بالاتر با فشارخون سیستولی و دیاستولی پایینتر مرتبط بود. احتمال داشتن دیابت و هیپرتریگلیسریدمی با چارکهای امتیاز تنوع غلات کامل کاهش (04/0< p برای روند) و احتمال داشتن هیپرکلسترولمی با چارکهای امتیاز تنوع سبزیجات کم شد (03/0< p برای روند). احتمال دارا بودن هیپرکلسترولمی، فشارخون بالا و دیابت با چارکهای امتیاز تنوع غذایی کاهش یافت (به ترتیب 03/0<، 02/0<، 04/0< p برای روند) نتیجهگیری: امتیاز تنوع غذایی با عوامل خطر قلبی ـ عروقی ارتباط معکوس داشت. شاید افزایش امتیاز تنوع رژیمهای غذایی در محدوده کنترل انرژی مصرفی به عنوان یک تغییر در شیوه زندگی به منظور کاهش بیماریهای غیر واگیر مؤثر باشد. |
|
واژههای کلیدی: امتیاز تنوع غذایی، بیماری قلبی ـ عروقی، پرفشاری خون، دیابت |
|
متن کامل [PDF 247 kb]
(۵۰۴۵ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1385/11/19 | انتشار: 1384/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|
|
Mirmiran M, Azadbakht L, Azizi F. Is there any association between dietary diversity score and cardiovascular risks in Tehranian adults?. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2005; 7 (3) :189-198 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-316-fa.html
|