ارتباط اسیدهای چرب اشباع دریافتی از منابع غذایی گوناگون با خطر بروز دیابت نوع دو: یک مطالعه آینده نگر
|
پروین میرمیران ، زهرا گائینی ، زهرا بهادران ، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، zahrabahadoran@yahoo.com |
|
چکیده: (459 مشاهده) |
مقدمه: رابطه بین اسیدهای چرب اشباع و خطر ابتلا به دیابت نوع دو مورد بحث است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین اسیدهای چرب اشباع دریافتی، منابع غذایی آن ها و جایگزینی این چربی ها با دیگر درشت مغذیها و خطر ابتلا به دیابت نوع دو انجام شده است. مواد و روش ها: با توجه به معیارهای ورود، 2295 نفر از بزرگسالان شرکت کننده در مرحله سوم مطالعه قند و لیپید تهران، انتخاب شدند. دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی گردید. جهت تخمین خطر بروز دیابت نوع دو، از آزمون رگرسیون کاکس، تعدیل شده برای متغیرهای مخدوشگر احتمالی استفاده شد. همچنین خطر بروز دیابت نوع دو برای جایگزینی اسیدهای چرب اشباع با دیگر درشت مغذیها، با رگرسیون چندگانه کاکس برآورد شد. یافتهها: طی حدود 8/5 سال پیگیری، 10/6 درصد از شرکتکنندگان به دیابت نوع دو مبتلا شدند. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر، بروز دیابت نوع دو با هیچ یک از سهک های دریافت اسیدهای چرب اشباع، اسید لوریک، اسید میریستیک، اسید پالمیتیک، یا اسید استئاریک ارتباط معناداری را نشان نداد. با این حال، مصرف بیشتر روغنهای مایع با خطر بالاتر ابتلا به دیابت نوع دو همراه بود (خطر نسبی: 1/07، حدود اطمینان: 1/15-1/00). همچنین، جایگزینی میریستیک اسید با استئاریک اسید با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو همراه بود (خطر نسبی: 1/56، حدود اطمینان: 1/93-1/03). نتیجهگیری: در این مطالعه، دریافت اسیدهای چرب اشباع ارتباطی با بروز دیابت نوع دو نشان نداد. اجرای مطالعات آینده نگر بیشتری برای روشن شدن ارتباط چربی های غذایی و بروز دیابت نوع دو مورد نیاز است.
|
|
واژههای کلیدی: چربیهای اشباع، بروز دیابت نوع 2، مطالعه همگروهی |
|
متن کامل [PDF 916 kb]
(169 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1402/6/8 | پذیرش: 1402/9/20 | انتشار: 1402/2/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|