منصور سیاوش ، سیدامیرحسین زارعی
واحد تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، Amirhosseinzzz@live.com
حج یکی از ارکان اصلی اسلام است و برای همه مسلمانان بالغی که استطاعت سفر دارند و در وضعیت سلامتی قابل قبولی هستند؛ واجب است. در این رویداد مذهبی، سالانه حدود 2 تا 3 میلیون زائر مسلمان با ملیت‌های گوناگون در شهر مکه در پادشاهی عربستان سعودی تجمع می‌یابند. بخش بزرگی از این جمعیت را افراد سال خورده (25 % بالای 65 سال)، که در معرض بیماری‌های مزمن مختلفی مثل دیابت قرار دارند، تشکیل می‌دهد. حداقل حدود 5% از حجاج مبتلا به دیابت بوده و هم‌چنین 13/8 درصد از آن‌ها دارای نوروپاتی دیابتی زمینه‌ای هستند. زخم پای دیابتی که یک عارضه قابل پیشگیری دیابت است، یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه به پزشک در حج می‌باشد و در صورت عدم درمان منجر به قطع عضو و ناتوانی می‌شود و پیامدهای ناگواری برای نظام بهداشتی و جامعه به همراه دارد. از طرفی زائران با تغییرات متعددی در شرایط محیطی خود مواجه هستند که خطر ایجاد زخم پای دیابتی را افزایش می‌دهد. ازدحام جمعیت، آب و هوای گرم بیابانی، فعالیت بدنی در محیط باز، غفلت از خود مدیریتی، تغییر در رژیم غذایی و وجود محدودیت‌هایی مثل منع قراردادن خود در سایه، مثال‌هایی از این شرایط جدید هستند. در این مقاله توصیه‌هایی برای پیشگیری از زخم پای دیابتی برای بیماران مبتلا به دیابت و گروه‌های پزشکی همراه آنان، قبل و در طول این زیارت معنوی ارزشمند، آورده شده است.
واژه‌های کلیدی: عوارض دیابت، پای دیابتی، بهداشت عمومی، حج
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1402/3/22 | پذیرش: 1402/4/25 | انتشار: 1401/12/10

Siavash M, Zarei S. Recommendations to Prevent Diabetic Foot Ulcer in Patients with Diabetes Mellitus During Hajj Pilgrimage. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2023; 24 (6) :349-351