مه بانو فرهادی آذر ، مرضیه ساعی قره ناز ، مهسا نوروززاده ، فهیمه رمضانی تهرانی
مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، fah.tehrani@gmail.com
مقدمه: سندرم تخمدان پلی‌کیستیک از شایع‌ترین اختلالات غدد درون‌ریز در زنان سنین باروری سراسر جهان است.بیشتر زنان مبتلا علایم بالینی و بیوشیمیایی اختلالات متابولیک را دارند. محققان طی سال‌های اخیر ارتباط بین ناترازشدن هم‌زیستی در میکروبیوتای روده را با بسیاری از انواع بیماری‌های غدد درون ریز نشان داده‌اند. و گزارش شده است که ناتراز شدن هم‌زیستی در میکروبیوتای روده، اختلال ایمنی و هم‌چنین تغییرات محیطی منجر به بروز انواع بیماری‌های متابولیک از جمله سندرم تخمدان پلی‌کیستیک می‌شود. در مطالعه حاضر به جمع‌بندی نقش میکروبیوتای روده در بروز اختلالات متابولیک رایج در سندرم تخمدان پلی‌کیستیک پرداخته ‌شده است.مواد و روش‌ها: در این مطالعه، پایگاه‌های پابمد، اسکوپوس و گوگل اسکولار جهت یافتن مقالات منتشرشده مرتبط با موضوع تحقیق، از ابتدا تا سال 2022 مورد جستجو قرار گرفتند. جستجو به زبان انگلیسی بوده و مقالاتی که چکیده انگلیسی داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند.یافته‌ها: مسیرهای بیوشیمیایی دخیل در متابولیسم تخمدان و افزایش آندروژن‌ها تحت تأثیر آرایش میکروبیوتای روده و ترشحات وابسته، بیماران مبتلابه سندرم تخمدان پلی‌کیستیک را مستعد ابتلا و یا تشدید اختلالات متابولیک نظیر چاقی، دیس‌لیپیدمی، اختلال عملکرد کبد، دیابت و بیماری قلبی-عروقی می‌نمایند.هم‌چنین نتایج مطالعات حاکی از اثربخشی بسیاری از رویکردهای درمانی نوین در بهبود شاخص‌های متابولیک از طریق تغییر در میکروبیوتای روده می‌باشد. در مطالعه حاضر ضمن بیان اهمیت میکروبیوتای روده در بروز و درمان اختلالات متابولیک در سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، نقشه راهی جامع، با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر پیشروی این اختلال و راه‌های درمانی ممکن تدوین‌شده است.نتیجه‌گیری: برگرداندن تراز بین میکروارگانیسم‌های هم‌زیست در روده؛ می‌تواند با تأثیر بر مسیرهای متابولیکی در پیشگیری و درمان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک مؤثر باشد.

واژه‌های کلیدی: سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، میکروبیوتای روده، اختلالات متابولیک، سندرم متابولیک، مقاومت به انسولین
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1401/11/26 | پذیرش: 1402/4/4 | انتشار: 1401/12/10

Farhadi-Azar M, Saei Ghareh Naz M, Noroozzadeh M, Ramezani Tehrani F. The Role of Gut Microbiota in the Development of Common Metabolic Disorders in Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2023; 24 (6) :401-419