ارتباط بین مصرف غلات تصفیه شده و غلات کامل با خطر بروز عوامل تشکیلدهنده سندرم متابولیک در افراد بزرگسال: مطالعه قند و لیپید تهران
|
مطهره نواب ، سمیه حسین پور نیازی ، پروین میرمیران ، جلال الدین میرزای رزاز ، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماری های غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، s.hossainpour@yahoo.com |
|
چکیده: (619 مشاهده) |
مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین مصرف غلات تصفیه شده و غلات کامل با خطر بروز عوامل تشکیلدهنده سندرم متابولیک در افراد بزرگسال بود. مواد و روش ها: در این مطالعه آینده نگر، مصرف غلات کامل و غلات تصفیه شده در 1452 فرد شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران، با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک روا و پایا اندازه گیری شد. اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک بر اساس معیارهای کارگروه درمانی بزرگسالان تعریف شد. برای بررسی ارتباط دریافت انواع غلات با اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک؛ از مدل رگرسیونی کاکس استفاده گردید. یافته ها: میانه دریافت غلات کامل 121/7 گرم در روز و میانگین غلات تصفیه شده 202/2 گرم در روز بود. پس از تعدیل متغیرهای مخدوشکننده ارتباط مستقیم و معنی داری بین دریافت غلات تصفیه شده با بروز افزایش تری گلیسرید سرم (نسبت خطر 1/03، فاصله اطمینان: (2/18-1/31))، چاقی شکمی (نسبت خطر 1/33، فاصله اطمینان: (1/75-1/02))، پر فشاری خون (نسبت خطر 1/33، فاصله اطمینان: (1/75-1/01)) و کاهش لیپوپروتئین پرچگال (HDL)(نسبت خطر؛ 1/52؛ فاصله اطمینان: (1/84-1/25))، مشاهده شد. دریافت غلات کامل هیچ ارتباطی با اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک نداشت. نتیجهگیری: کاهش مصرف غلات تصفیه شده می تواند از بروز عوامل تشکیل دهنده سندرم متابولیک پیشگیری نماید.
|
|
واژههای کلیدی: غلات کامل، غلات تصفیه شده، اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک |
|
متن کامل [PDF 928 kb]
(467 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1401/9/7 | پذیرش: 1401/10/18 | انتشار: 1401/6/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|