اثر دریافت فروکتوز بر عوامل متابولیک در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع دو: یک مرور نظاممند بر روی مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی شده
|
مریم قدس ، غزاله اسلامیان ، دیبا بهتاج  |
گروه تغذیه سلولی مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، gh_eslamian@yahoo.com |
|
چکیده: (1785 مشاهده) |
مقدمه: بر اساس نتایج برخی پژوهشها؛ فروکتوز مونوساکارید لیپوژنیکی شناخته میشود که میتواند هومئوستاز گلوکز و سایر عوامل متابولیک را تحت تأثیر قرار دهد، لیکن، شواهد متناقضی نیز در این خصوص وجود دارد. این مرور نظاممند با هدف تعیین اثر فروکتوز بر عوامل متابولیک، در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، با استفاده از مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه مروری، جست و جو در پایگاههای اطلاعاتی اسکوپوس، پاب مد، امبیس، ساینس دایرکت و موتور جستجوگر گوگل اسکولار، با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با هدف بررسی اثر فروکتوز روی عوامل متابولیک در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، انجام شد. یافتهها: پس از بررسی مطالعات استخراج شده، در نهایت 14 کارآزمایی بالینی تصادفی که نتایج آنها بین سالهای 1985-2020 به چاپ رسیده بود، مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسیها نشان دادند که گنجاندن فروکتوز در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت سبب کاهش قندخون ناشتا و قند خون پس از غذا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، مقاومت به انسولین و فروکتوز آمین شده است. در مداخله با فروکتوز؛ غلظت کلسترول تام، کلسترول لیپوپروتئین پر چگال (HDL-C)، کلسترول لیپوپروتئین کم چگال (LDL-C)، لاکتات، پیروات و C- پپتید بدون تغییر باقی مانده بود. نتایج اکثر مقالات مورد بررسی حاکی از ثابت ماندن غلظت TG سرم بعد از مصرف فروکتوز بود. شواهد دقیقی از اثر فروکتوز بر فشارخون، غلظت انسولین پلاسما و گلوکاگون در دسترس نیست. همچنین اغلب نتایج نشاندهنده عدم تغییر بالقوه متغیرهای پیکرسنجی بوده است. نتیجهگیری: یافتههای برخی از مطالعات، حاکی از کاهش بسیار ناچیز قند خون ناشتا به دنبال مصرف فروکتوز بود. لیکن با توجه به حجم نمونه کم و مدت مداخله کوتاه در این مطالعات و همچنین استفاده از مقادیر پایین فروکتوز، استفاده از آن در صنعت غذا و رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت پیشنهاد نمیشود. گنجاندن این ماده غذایی در رژیم غذایی مستلزم انجام مطالعات بیشتر در آینده است.
|
|
واژههای کلیدی: فروکتوز، دیابت نوع دو، مقاومت به انسولین، متابولیسم گلوکز، نیمرخ چربی، التهاب، پیکرسنجی، لاکتات |
|
متن کامل [PDF 1026 kb]
(794 دریافت)
|
نوع مطالعه: مروری |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1401/8/29 | پذیرش: 1401/10/18 | انتشار: 1401/4/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|