ارتباط عوامل پیش التهابی با بیماری عروق کرونر: یک مطالعه مورد ـ شاهدی
زینب قربانی ، زهرا هدائی ، مهسا هدائی ، مرجان مهدوی روشن
مرکز تحقیقات بیماری‌های قلب و عروق، گروه قلب و عروق، بیمارستان حشمت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران، ، Z.ghorbani.h@gmail.com
مقدمه: شواهد نشان‌دهنده نقش احتمالی التهاب در افزایش خطر بروز بیماری‌های مزمن، از جمله بیماری عروق کرونر (CAD) و آترواسکلروز می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین سطوح سرمی پروتئین واکنشی C  (CRP)و عامل نکروزدهنده تومور آلفا (TNF-α) با خطر درگیری عروق کرونر در افراد مبتلا به این بیماری در مقایسه با گروه شاهد است. مواد و روش‌ها: شصت بیمار به تازگی تشخیص داده شده با CAD و 60 فرد سالم از نظر CAD به عنوان گروه شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از جمع‌آوری اطلاعات جمعیت‌شناختی، بالینی و تن‌سنجی، نمونه‌های سرم جهت ارزیابی گلوکز ناشتای سرم، چربی خون و شاخص‌های التهابی گردآوری شد. از مدل‌سازی رگرسیون لجستیک برای برآورد اثر عوامل التهابی بر شانس ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، با تعدیل اثر متغیرهای سن، جنسیت و نمایه توده بدنی، استفاده شد. هم‌چنین، برای برآورد ارتباط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. یافته‌ها: نتایج نشان‌دهنده اختلاف معنادار بین مقادیر TNF-α (Pvalue<0/001) و CRP (Pvalue=0/001) در بین دو گروه بود. بعد از تعدیل‌متغیرهای مخدوشگر و ساخت مدل رگرسیونی مشاهده شد که با افزایش هر میلی‌گرم بر دسی‌لیتر سطح CRP، 51% شانس ابتلا به CAD افزایش می‌یابد (0/008>Pvalue). هم­ چنین با افزایش هر پیکوگرم بر میلی‌لیتر سطح TNF-α، 45% شانس ابتلا به CAD افزایش می‌یابد (0/001>Pvalue). نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده نشان‌دهنده ارتباط بین التهاب با فرایند بیماری‌زایی عروق کرونر می‌باشد و شاید بتوان از این عوامل التهابی برای پیش‌بینی وقوع و شدت عوارض CAD استفاده کرد.

واژه‌های کلیدی: بیماری عروق کرونر، التهاب، پروتئین واکنشی C‌، عامل نکروزدهنده آلفا
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: قلب و عروق
دریافت: 1401/8/21 | پذیرش: 1402/1/14 | انتشار: 1401/8/10

Ghorbani Z, Hodaei S, Hodaei S, Mahdavi-Roshan M. The Relationship between Pro-inflammatory Factors and Coronary Artery Disease: A Case-control Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2022; 24 (4) :250-258