مهدیه نیک نام ، نسرین امیدوار ، پریسا امیری
مرکز تحقیقات تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت، پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، amiri@endocrine.ac.ir
مقدمه: میزان آمادگی جامعه برای ایجاد تغییرات یا پذیرش برنامه‌های پیشگیری از چاقی کودکان نقش مهمی در موفقیت و پایداری نهایی چنین برنامه‌هایی دارد. هدف مطالعه حاضر، مروری بر پیشینه و اهمیت آمادگی جامعه در برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های پیشگیری از چاقی کودکان است. مواد و روش ­ها: این یک مطالعه مرور دامنه­ ای است. جستجــوی ادبیات در پایگاه‌های اطلاعاتی انگلیسی زبان شامـــل  پاب مد، اسکوپوس و وب آف ساینس با واژگان کلیــدی شامل "community-based study"، "community readiness"، "community preparedness"، "community readiness model"، "childhood obesity"، "prevention program" انجام شد. بر اساس معیارهای ورود و خروج، در نهایت 36 مطالعه انتخاب گردید. یافته‌ها: مدل آمادگی جامعه، متداول‌ترین چارچوب مفهومی به کار رفته در ارزیابی آمادگی جامعه برای یک موضوع یا مسئله مشخص است. بررسی مطالعات نشان داد که ارزیابی سطح آمادگی به صورت مقطعی به عنوان یک ابزار ارزشیابی، از متداول‌ترین کاربردهای آمادگی در برنامه‌های جامعه محور پیشگیری از چاقی کودکان است. هم‌چنین؛ مروری بر مطالعات نشان داد که در مداخلات پیشگیری از چاقی کودکان، یافته‌های آمادگی، با سه هدف اصلی شامل: ارزیابی تاثیر مداخله، برنامه‌ریزی مبتنی بر شواهد جهت اتخاذ راهبردها و اقدامات متناسب، و شناخت ظرفیت‌های جامعه و تغییرات آن، مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه‌­گیری: ارزیابی مرحله آمادگی جامعه قبل از توسعه مداخلات شیوه زندگی، به منظور پیشگیری و کنترل چاقی کودکان و انجام مداخلات مناسب برای بهبود آن، می­تواند احتمال موفقیت و اثربخشی این برنامه‌ها را افزایش دهد.

واژه‌های کلیدی: چاقی کودکان، آمادگی جامعه، مدل آمادگی جامعه، پیشگیری، برنامه‌های جامعه محور
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1400/11/24 | پذیرش: 1401/3/16 | انتشار: 1400/12/10
attachement [JPG 478 KB]  (33 دریافت)