معصومه علیجان پور ، نجمه تهرانیان ، عیسی محمدی ، انوشیروان کاظم نژاد ، گیتی ازگلی
گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، ، tehranian@modares.ac.ir
مقدمه: آدیپوکین‌ها نقش‌های مهمی را؛ از جمله تنظیم فرایند التهاب، تنظیم فعالیت سیستم ایمنی، تنظیم سیستم عروقی، تنظیم عملکرد تولیدمثل، و هموستاز گلوکز در بدن انسان ایفا می‌کنند. سطوح آدیپوکین‌ها در بارداری و بعد از زایمان تغییر می‌یابد و این هورمون ها نقش مهمی در رشد و تکامل جنین به عهده دارند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه سطح سرمی هورمون لپتین و امنتین-۱ مادری در دو نوع زایمان طبیعی و سزارین، و ارتباط آن‌ها با شاخص‌های تن‌سنجی می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال ۱۳۹۹ بر روی ۹۰ نفر (۴۵ نفر با زایمان طبیعی و ۴۵ نفر با زایمان سزارین انتخابی) بستری در بیمارستان مهدیه تهران، با روش نمونه‌گیری در دسترس و آسان انجام شد. خون‌گیری وریدی در ۲۴ ساعت اول پس از زایمان جهت سنجش سطح سرمی هورمون لپتین و امنتین-۱ مادری گرفته شد. یافته‌ها: میانگین سن زنان در گروه زایمان طبیعی و سزارین انتخابی به ترتیب 4/6±25/8 و4/5±29/5 بود. نتایج مطالعه حاضر در مقایسه بین سطوح سرمی لپتین و امنتین-۱ مادری در انوع زایمان، افزایش سطح سرمی این دو هورمون در زایمان طبیعی مشاهده شد، اما تنها افزایش سطح لپتین معنی‌دار بود (0/001>P). هم‌چنین، بین جنسیت جنین و شاخصهای تن‌سنجی با سطح سرمی لپتین و امنتین-۱ مادری، ارتباط معنی‌داری وجود نداشت (0/5<P). نتیجه‌گیری: سطوح سرمی لپتین در ۲۴ ساعت اول پس از زایمان طبیعی به طور معنی‌داری بالاتر از زایمان سزارین است. با توجه به نقش‌های متعدد و مهم این هورمون در فرایندهای متابولیک و ضد التهابی و تنظیم عملکرد دستگاه تولید مثل، می‌توان زایمان طبیعی به عنوان روش ارجح توصیه گردد.

واژه‌های کلیدی: لپتین، امنتین-۱، زایمان، تن‌سنجی
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1400/11/23 | پذیرش: 1401/3/3 | انتشار: 1400/8/10

Alijanpour M, Tehranian N, Mohammadi E, Kazemnejad A, Ozgoli G. Comparison of Maternal Leptin and Omentin-1 Serum Levels in Vaginal Delivery and Cesarean Section and Their Relationship with Anthropometric Indices and Infant Sex. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2021; 23 (4) :225-232