یاسمن خورشیدی ، گلاله اصغری ، پروین میرمیران
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران، ، g_asghari@hotmail.com
مقدمه: اسپکسین، یک نوروپپتید جدید با عملکردهای فیزیولوژیک متنوع است که می­تواند یک بیومارکر ارزیابی خطر بیماری­ های قلبی عروقی باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط غلظت سرمی اسپکسین و عوامل خطر قلبی و عروقی در کودکان و نوجوانان بود. مواد و روش‌ها: جستجو برای جمع‌آوری مطالعات در بازه زمانی ژانویه ۲۰۰۷ تا مارچ ۲۰۲۱ در پایگاه ­های داده­ ی پاب مد، امبیس و اسکوپوس انجام شد. کلید واژه­ های "neuropeptide Q" و "spexin" همراه با کلیدواژه­ های مرتبط با دیابت، التهاب، سندرم متابولیک و بیماری­ های قلبی عروقی برای جستجو مورد استفاده قرار گرفتند. یافته‌ها: ۱۱ مقاله با متن کامل وارد مطالعه شدند. در ۶ مطالعه سطح اسپکسین در کودکان و نوجوانان چاق کمتر از افراد با وزن طبیعی بود که در ۴ مطالعه این اختلاف معنی‌دار (0/05>p) بود. شش مطالعه رابطه معکوس اسپکسین با مقاومت به انسولین را مشاهده کردند؛ اما با گلوکز همبستگی مشاهده نشد. در رابطه با التهاب نتایج متناقض بود، لیکن همبستگی مثبت اسپکسین  با عوامل ضدالتهابی، نشانه‌ای از اثرات ضد التهابی این نوروپپتید بود. پنج مطالعه در رابطه با  اسپکسین و بیماری‌های قلبی عروقی، مانند فشارخون، انجام شده بود که سه مطالعه نشان‌دهنده نقش مثبت اسپکسین در سلامت قلب و عروق بود. هم‌چنین یک مطالعه اثر اسپکسین را در سندرم متابولیک بررسی کرده بود و نقش محافظت‌کننده اسپکسین را نشان می‌داد. نتیجه‌گیری: به نظر می­رسد این نوروپپتید اثر مثبت بر وضعیت متابولیک، بخصوص کنترل وزن و مقاومت به انسولین در کودکان و نوجوانان داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: اسپکسین، عوامل خطر قلبی و عروقی، چاقی، کودکان، نوجوانان
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: قلب و عروق
دریافت: 1400/6/28 | پذیرش: 1400/10/12 | انتشار: 1400/6/10
attachement [JPG 1029 KB]  (35 دریافت)