تاثیر افزودن آرد هسته خرما به آرد سفید بر شاخص گلیسمی و شاخص سیری نان سفید
|
فاطمه کیانی ، فریده شیشه بر ، مسعود ویسی ، امل ساکی مالحی ، بیژن حلی |
مرکز تحقیقات تغذیه و بیماریهای متابولیک، پژوهشکدهی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران، ، fari.shishehbor@gmail.com |
|
چکیده: (1604 مشاهده) |
مقدمه: مصرف غذاهای با شاخص گلیسمی پایین و شاخص سیری بالا، خطر بروز بیماری های مزمن و چاقی را کاهش میدهد. در مطالعهی حاضر، اثر افزودن آرد هسته خرما به نان سفید بر شاخص گلیسمی، بارگلیسمی و شاخص سیری آن بررسی شده است. مواد و روش ها: در این مطالعه متقاطع تصادفی برای تعیین شاخص گلیسمی و بارگلیسمی، ۱۰ فرد سالم در 4 روز مختلف به فاصله ۶-۳ روز در مطالعه شرکت کردند. قند خون افراد در زمان ناشتا، 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه بعد از خوردن محلول گلوکز، نان سفید، نان های حاوی ۲۰% و 40% آرد هسته خرما اندازه گیری و شاخص گلیسمی و بار گلیسمی محاسبه گردید. برای تعیین شاخص سیری، 20 فرد سالم از نان های مورد بررسی، به مقداری که حاوی 240 کیلوکالری بود، در 3 روز مختلف به فاصله 6-3 روز خوردند. میزان سیری در حالت ناشتا و هر 15 دقیقه تا 120 دقیقه پس از خوردن؛ تعیین و شاخص سیری محاسبه گردید. یافته ها: شاخص گلیسمی نان های حاوی 20٪ (52/64) و 40٪ (49/11) آرد هسته خرما بطور معناداری کمتر از شاخص گلیسمی نان سفید (73/96) بود (به ترتیب 0/004p< و0/005p<). بار گلیسمی نان های 20% (9/45) و 40% (7/32) آرد هسته خرما بطور معناداری کمتر از بارگلیسمی نان سفید بود (به ترتیب 0/001p< و0/001p<). شاخص سیری نان های 20% (200) و 40% (290/79) آرد هسته خرما نیز بطور معناداری بیشتر از نان سفید بود (به ترتیب 0/001p< و0/001p<). شاخص سیری نان 20% بطور معناداری از نان 40% بیشتر بود (0/01p<). نتیجه گیری: جایگزین کردن بخشی از آرد سفید گندم با آرد هسته خرما؛ بطور معناداری باعث کاهش شاخص و بار گلیسمی و افزایش شاخص سیری نان سفید میگردد. |
|
واژههای کلیدی: هسته خرما، نان، شاخص گلیسمی، بار گلیسمی، شاخص سیری |
|
متن کامل [PDF 1174 kb]
(643 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/5/18 | پذیرش: 1400/9/16 | انتشار: 1400/4/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|