برهم کنش فعالیت بدنی با دریافت مغزدانهها در بروز اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک: مطالعه قند و لیپید تهران
|
سمیه حسین پور نیازی ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی  |
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (1619 مشاهده) |
مقدمه: نتایج پژوهشها نشان داده است که شیوهی زندگی سالم میتواند از بروز سندرم متابولیک پیشگیری نماید. هدف از اجرای این مطالعه بررسی ارتباط بین مغزدانه ها، به عنوان یکی از اجزای تشکیلدهنده رژیم غذایی سالم، با اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک و نیز بررسی اثر تعدیلی فعالیت بدنی بر این رابطه بود. مواد و روش ها: در این مطالعه آینده نگر، مصرف مغزدانه ها در 1452 فرد شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک روا تعیین شد. از رگرسیون کاکس برای تعیین ارتباط مغزدانه ها و خطر بروز اجزای تشکیل دهنده سندرم متابولیک استفاده شد. همچنین، اثر تعدیلی فعالیت بدنی بر این ارتباط نیز؛ با استفاده از آزمون کاکس بررسی شد. یافته ها: میانگین سنی (انحراف استاندارد) افراد در ابتدای مطالعه 36/5 (13/3) سال و میانگین نمایه توده بدن 25/6 (4/5) کیلوگرم بر مترمربع بود. میانهی دریافت مغزدانه ها 18/8 گرم در هفته بود. دریافت مغزدانه ها ارتباط معکوس معنی داری با افزایش تری گلیسرید سرم، پرفشاری خون، افزایش قند ناشتای سرم و چاقی شکمی؛ پس از تعدیل متغیرهای مخدوش کننده داشت. در افراد با فعالیت بدنی متوسط و بالا، دریافت مغزدانه ها (کمتر یا بیشتر از میانه) سبب کاهش خطر اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک شد. این ارتباط در افراد با فعالیت بدنی کم مشاهده نشد. نتیجهگیری: فعالیت بدنی ارتباط بین دریافت مغزدانه ها و خطر برخی از اجزای تشکیلدهنده سندرم متابولیک را تغییر می دهد. در فعالیت بدنی کم، همراهی بین دریافت مغزها و بروز اجزای سندرم متابولیک، دیده نشد.
|
|
واژههای کلیدی: مغزدانه ها، فعالیت بدنی، افزایش تری گلیسرید سرم، پرفشاری خون، افزایش قند ناشتای سرم، سندرم متابولیک، مطالعه قند و لیپید تهران |
|
متن کامل [PDF 1016 kb]
(897 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/5/18 | پذیرش: 1400/10/7 | انتشار: 1400/4/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|