آثار سودمند رژیم کاهندهی فشار خون (DASH) بر اجزای تشکیل دهندهی سندرم متابولیک
|
پروین میرمیران ، لیلا آزادبخت ، مژگان پادیاب ، احمد اسماعیلزاده ، دکتر فریدون عزیزی  |
|
|
چکیده: (24307 مشاهده) |
مقدمه: این پژوهش به منظور تعیین اثرات رژیم غذایی کاهندهی فشار خون DASH بر اجزای تشکیلدهندهی سندرم متابولیک انجام شده است. مواد و روشها: یک مطالعهی کارازمایی بالینی تصادفی کنترل شده روی 116 بیمار مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد. سه رژیم غذایی به مدت 6 ماه تجویز شدند: رژیم غذایی کنترل، رژیم غذایی کاهش وزن با تأکید بر انتخابهای غذایی سالم، رژیم غذایی DASH همراه با کاهش انرژی دریافتی و افزایش دریافت میوه و سبزی، لبنیات کم چربی، دانههای کامل، و کاهش دریافت چربیهای اشباع، چربی تام، کلسترول، و محدودیت سدیم تا حداکثر 2400 میلیگرم در روز. متغیرهای وابسته شامل اجزای سندرم متابولیک بودند. یافتهها: رژیم غذایی DASH نسبت به رژیم غذایی کنترل به ترتیب در مردان و زنان منجر به افزایش HDL (7 و 10 میلیگرم در دسیلیتر)، کاهش تریگلیسرید (18- و 14- میلیگرم در دسیلیتر)، فشارخون سیستولیک (12- و 11- میلیمتر جیوه)، فشارخون دیاستولیک (6- و 7- میلیمتر جیوه)، وزن (16- و 14- کیلوگرم)، فشارخون ناشتا (15- و 8- میلیگرم در دسیلیتر) گردید (001/0p<). کاهش خالص در تریگلیسرید (17- و 18- میلیگرم در دسیلیتر)، فشارخون سیستولیک (11- و 11- میلیمتر جیوه)، فشارخون دیاستولیک (5- و 6- میلیمتر جیوه)، فندخون ناشتا (4- و 6- میلیگرم در دسیلیتر)، وزن (16- و 15- کیلوگرم) و افزایش در HDL(5 و 10 میلیگرم در دسیلیتر) میان مردان و زنان در گروه غذایی DASH بیشتر بود (در همهی موارد 05/0p<). رژیم غذایی کاهش وزن در مردان و زنان به ترتیب منجر به تغییر معنیدار در TG (13- و 10- میلیگرم در دسیلیتر)، فشارخون سیستولیک (6- و 6- میلیمتر جیوه) و وزن (13- و 12- کیلوگرم) شد (در همه موارد 05/0p<). نتیجهگیری: رژیم غذایی DASH احتمالاً میتواند بیشتر خطرات متابولیک را در مردان و زنان مبتلا به سندرم متابولیک کاهش دهد. مکانیسمهای مربوط به این موضوع نیاز به مطالعههای بیشتر دارند. |
|
واژههای کلیدی: رژیم غذایی DASH، سندرم متابولیک، رژیم کاهش وزن، رژیم غذایی کاهندهی فشار خون، پرفشاری خون |
|
متن کامل [PDF 438 kb]
(3459 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1385/9/8 | انتشار: 1385/3/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|