فهیمه محمدی ، مریم شکفته ، مریم کازرانی
گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، shekofteh_m@yahoo.com
مقدمه:  بروندادهای علمی یکی از مهم‌ترین شاخص ­های ارزیابی میزان توسعه حوزه­ های علمی در کشورهای مختلف است. هدف پژوهش حاضر بررسی علم‌سنجی انتشارات علمی حوزه غدد درون­ ریز و متابولیسم ایران در پایگاه وب­آوساینس بود. مواد و روش­ ها: این پژوهش با روش علم‌سنجی انجام شده است و جامعه پژوهش را کلیه انتشارات حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران در وب­ آوساینس تشکیل می­دهد. تحلیل داده ­ها با استفاده از قسمت آنالیز پایگاه وب­ آوساینس و با کمک آمار توصیفی انجام شد. یافته­ ها: تعداد کل مدارک حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران در وب آو ساینس 4318 مدرک بود که 2051 سازمان، 79 کشور و 10677 نویسنده در تولید آن مشارکت داشتنند. میانگین استنادها معادل 8/51 استناد به ازای هر مدرک بود. بررسی‌ها نشان داد که تولیدات غدد درون­ ریز و متابولیسم ایران در سال 2019 رتبه 19 را در بین کشورهای جهان، رتبه دوم را در بین کشورهای خاورمیانه، و رتبه 8 را در بین کلیه تولیدات پزشکی ایران به خود اختصاص داده است. عزیزی پرتولیدترین و پراستنادترین نویسنده در این زمینه بوده است. در این حوزه، کشور آمریکا بیشترین همکاری را با ایران داشته است. بیشترین تولیدات علمی از نوع مقاله بوده و دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و اصفهان به ترتیب بیشترین انتشارات و استنادات را داشته‌اند. مجله Annals of Nutrition and Metabolism و Biological Trace Element Research به ترتیب بیشترین رتبه را از نظر تعداد مقالات و استنادات پژوهشگران ایران در این حوزه کسب کرده­ اند. نتیجهگیری: رشد تولیدات علمی ایران در حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم قابل توجه است اما ارتقای رتبه علمی آن از نظر کمیت و کیفیت نیاز به برنامه­ ریزی دقیق‌تری دارد.
واژه‌های کلیدی: تولیدات علمی، غدد درون‌ریز و متابولیسم، ایران، علم‌سنجی، کتاب‌سنجی
دریافت: 1398/12/13 | پذیرش: 1399/6/19 | انتشار: 1399/9/10

Mohammadi F, Shekofteh M, Kazerani M. Iran’s Scientific Publications in the Field of Endocrinology and Metabolism in the Web of Science: A Scientometric Analysis. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2020; 22 (2) :127-136

محمدی فهیمه، شکفته مریم، کازرانی مریم. تحلیل علم‌سنجی بروندادهای علمی ایران در حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم در پایگاه وب آو ساینس. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1399; 22 (2) :127-136