تعیین شاخص گلیسمی، بار گلیسمی و شاخص سیری نان با ترکیب متفاوت آرد گندم و آرد جو
|
فریده شیشه بر ، محدثه زنده دل ، مسعود ویسی ، بیژن حلی ، امل ساکی مالحی ، مهدی شیری نسب  |
کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، live.heart64@yahoo.com |
|
چکیده: (4080 مشاهده) |
مقدمه: شاخص گلیسمی(GI) ، بار گلیسمی (GL) و شاخص سیری (SI)، از فاکتورهای مهم مرتبط با بیماریهای متابولیک، بهویژه دیابت و چاقی می باشند. در مطالعهی حاضر، اثر آرد جو بر GI، GL و SI نان سفید مورد بررسی قرارگرفت. مواد و روش ها: به منظور تعیین GI، 10 فرد سالم، در 4 روز جداگانه با فاصلهی یک هفته در مطالعه شرکت کردند. در هر روز قند خون افراد در زمان های ناشتا، 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه پس از مصرف محلول گلوکز، نان سفید و نان حاوی 25% و 50% آرد جو، اندازه گیری شد. برای تعیین SI، 20 فرد سالم در 3 روز جداگانه با فاصله یک هفته در مطالعه شرکت کردند. در هر روز، میزان سیری افراد، با استفاده از پرسشنامهی VAS، در زمانهای ناشتا و هر 15 دقیقه تا 2 ساعت بعد، اندازه گیری شد. یافته ها: GI و GL نان جو 25 درصد 81/79 و 13/80و برای نان جو50 درصد 59/16 و 9/55 تعیین شد. GI نان جو 50% (59/16) در محدوده ی متوسط و به طور معنی داری نسبت به نان سفید (91/98) کمتر بود (0/03=P). شاخص سیری هردو نان جو 25% (425/82، 0/04=P) و نان جو 50% (968/26، 0/02=P) بهطور معنیداری بالاتر از نان سفید بود. نتیجه گیری: افزودن آرد جو، نهتنها باعث کاهش GI و GLنان سفید گردید، بلکه شاخص سیری آن را بهطور قابل توجهی افزایش داد. |
|
واژههای کلیدی: شاخص گلیسمی، بارگلیسمی، شاخص سیری، نان، جو |
|
متن کامل [PDF 1266 kb]
(850 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1398/7/9 | پذیرش: 1399/1/30 | انتشار: 1398/12/27
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|