سید سینا امامی ، منیژه فیروزی
دانشکده‌ی روان‌شناسی روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، mfiroozy@ut.ac.ir
مقدمه: در حال حاضر دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن جامعه‌ی امروز و یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های کنترل آن، رفتارهای خود‌مراقبتی است. با توجه به تأثیر متغیرهای روان‌شناختی در بروز رفتارهای خود‌مراقبتی، هدف این پژوهش پیش‌بینی رفتار خودمراقبتی در افراد مبتلا به دیابت نوع II بر مبنای توانمندی در هدف‌گذاری واسترس ادارک شده  بود. مواد و روش‌ها: در این پژوهش توصیفی (مقطعی)، افراد شرکت‌کننده در مطالعه از میان مراجعان به مرکز دیابت کاشان و کلینیک‌های خصوصی انتخاب شدند. انتخاب نمونه به روش انتخاب در دسترس انجام گرفت و 190 بیمار در این پژوهش شرکت داده شدند. پرسش‌نامههای هدف در زندگی، استرس ادارک شده و خودمراقبتی توسط شرکت‌کنندگان تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام انجام شد. یافته‌ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که متغیرهای توانمندی در هدف‌گذاری و استرس ادارک شده به طور مجزا تأثیر معنی‌داری نداشتند اما اثر متقابل میان آنها با پیش‌بینی رفتار خودمراقبتی رابطه معنی‌داری برقرار کرد (0/01=P). نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می‌دهد که با ارتقای سطح توانمندی در هدف‌گذاری و میزان استرس ادارک شده، می‌توان بروز رفتار خود‌مراقبتی را در افراد مبتلا به دیابت بهبود بخشید.
واژه‌های کلیدی: دیابت، رفتار خودمراقبتی، هدف‌گذاری، استرس ادارک شده
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1398/7/3 | پذیرش: 1399/2/31 | انتشار: 1398/12/27

Emami S S, Firoozi M. Prediction of Self-Care Behaviors Based on Perceived Stress and Goal Setting Skill in Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2020; 21 (6) :337-344