ارتباط الگوهای غذایی با سطوح افزایش یافته آنزیمهای کبدی: یک بررسی مقطعی در مطالعه قند و لیپید تهران
|
هدا فاضلی ، زهرا گائینی ، پروین میرمیران ، رضا حاجی حسینی ، زهرا بهادران ، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز ، z-bahadoran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (4980 مشاهده) |
مقدمه: افزایش سطح آنزیمهای کبدی به عنوان یک شاخص پیشگوییکننده کبد چرب غیر الکلی شناخته شده است. هدف از این مطالعه مقطعی، شناسایی الگوهای غذایی غالب و ارتباط آنها با اختلالات آنزیمهای کبدی در بزرگسالان تهرانی می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه 436 نفر از افراد 19 ساله و بالاتر شرکت کننده در مرحله ششم مطالعه قند و لیپید تهران (1394 تا 1397) مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا انجام شد. متغیرهای بیوشیمیایی و غلظت آنزیم های کبدی شامل آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) اندازه گیری شد. برای شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. برای تعیین نسبت شانس و فاصله اطمینان 95 درصد سطوح افزایش یافته آنزیم های کبدی (بالاتر از میانه) در ارتباط با الگوهای غذایی از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته ها: سه الگوی غذایی غالب غربی، سالم و سنتی به ترتیب با درصد واریانس 18/31، 8/24 و 5/83 درصد شناسایی شدند. به ازای یک انحــراف معیار افزایش در امتیاز الگوی غذایی غربی، نسبت شانس سطــوح افزایش یافته آنزیم ALT و نسبت ALT/AST به ترتیب 38 درصـــد (1/69-1/13=حدود اطمینان 95 درصد) و 37 درصد (1/68-1/12=حدود اطمینان 95 درصد) افزایش یافت. سایر الگوهای غذایی با آنزیم های کبدی رابطه معنی داری نداشتند. نتیجه گیری: در مطالعه حاضر، الگوی غذایی غربی با سطوح افزایش یافته آنزیم ALT و ALT/AST ارتباط داشت و الگوهای غذایی سالم و سنتی با سطوح آنزیم های کبدی ارتباط معناداری نشان ندادند.
|
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی، تحلیل عاملی، آنزیمهای کبدی |
|
متن کامل [PDF 1010 kb]
(1103 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1397/8/13 | پذیرش: 1397/11/24 | انتشار: 1398/2/2
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|