| ارتباط الگوهای غذایی با سطوح افزایش یافته آنزیمهای کبدی: یک بررسی مقطعی در مطالعه قند و لیپید تهران | 
								
								  | هدا فاضلی      ،    زهرا گائینی      ،    پروین میرمیران      ،    رضا حاجی حسینی      ،    زهرا بهادران      ،    فریدون عزیزی      | 
								
								  | مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز ، z-bahadoran@endocrine.ac.ir | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (6018 مشاهده) | 
								
								  | مقدمه: افزایش سطح آنزیمهای کبدی به عنوان یک شاخص پیشگوییکننده کبد چرب غیر الکلی شناخته شده است. هدف از این مطالعه مقطعی، شناسایی الگوهای غذایی غالب و ارتباط آنها با اختلالات آنزیمهای کبدی در بزرگسالان تهرانی می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه 436 نفر از افراد 19 ساله و بالاتر شرکت کننده در مرحله ششم مطالعه قند و لیپید تهران (1394 تا 1397) مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا انجام شد. متغیرهای بیوشیمیایی و غلظت آنزیم های کبدی شامل آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) اندازه گیری شد. برای شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. برای تعیین نسبت شانس و فاصله اطمینان 95 درصد سطوح افزایش یافته آنزیم های کبدی (بالاتر از میانه) در ارتباط با الگوهای غذایی از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته ها: سه الگوی غذایی غالب غربی، سالم و سنتی به ترتیب با درصد واریانس 18/31، 8/24 و 5/83 درصد شناسایی شدند. به ازای یک انحــراف معیار افزایش در امتیاز الگوی غذایی غربی، نسبت شانس سطــوح افزایش یافته آنزیم ALT و نسبت ALT/AST به ترتیب 38 درصـــد (1/69-1/13=حدود اطمینان 95 درصد) و 37 درصد (1/68-1/12=حدود اطمینان 95 درصد) افزایش یافت. سایر الگوهای غذایی با آنزیم های کبدی رابطه معنی داری نداشتند. نتیجه گیری: در مطالعه حاضر، الگوی غذایی غربی با سطوح افزایش یافته آنزیم ALT و ALT/AST ارتباط داشت و الگوهای غذایی سالم و سنتی با سطوح آنزیم های کبدی ارتباط معناداری نشان ندادند. 
 | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  الگوهای غذایی، تحلیل عاملی، آنزیمهای کبدی | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 1010 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (1356 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشی |
                                  موضوع مقاله: 
                                  تغذيه دریافت: 1397/8/13 | پذیرش: 1397/11/24 | انتشار: 1398/2/2
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |