[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 20، شماره 6 - ( 12-1397 ) ::
جلد 20 شماره 6 صفحات 303-311 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط الگوهای غذایی با سطوح افزایش یافته آنزیم‌های کبدی: یک بررسی مقطعی در مطالعه قند و لیپید تهران
هدا فاضلی ، زهرا گائینی ، دکتر پروین میرمیران ، دکتر رضا حاجی حسینی ، دکتر زهرا بهادران ، دکتر فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز ، z-bahadoran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (1065 مشاهده)
مقدمه: افزایش سطح آنزیم‌های کبدی به­ عنوان یک شاخص پیشگویی‌کننده کبد چرب غیر الکلی شناخته شده است. هدف از این مطالعه مقطعی، شناسایی الگوهای غذایی غالب و ارتباط آن­ها با اختلالات آنزیم­های کبدی در بزرگسالان تهرانی می­ باشد. مواد و روش­ ها: در این مطالعه 436 نفر از افراد 19 ساله و بالاتر شرکت­ کننده در مرحله ششم مطالعه قند و لیپید تهران (1394 تا 1397) مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافت­ های غذایی با استفاده از پرسش‌نامه بسامد خوراک نیمه­ کمی پایا و روا انجام شد. متغیرهای بیوشیمیایی و غلظت آنزیم ­های کبدی شامل آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) اندازه­ گیری شد. برای شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. برای تعیین نسبت شانس و فاصله اطمینان 95 درصد سطوح افزایش یافته آنزیم­ های کبدی (بالاتر از میانه) در ارتباط با الگوهای غذایی از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته­ ها: سه الگوی غذایی غالب غربی، سالم و سنتی به ترتیب با درصد واریانس 18/31، 8/24 و 5/83 درصد شناسایی شدند. به ازای یک انحــراف معیار افزایش در امتیاز الگوی غذایی غربی، نسبت شانس سطــوح افزایش یافته آنزیم ALT و نسبت ALT/AST به ترتیب 38 درصـــد (1/69-1/13=حدود اطمینان 95 درصد) و 37 درصد (1/68-1/12=حدود اطمینان 95 درصد) افزایش یافت. سایر الگوهای غذایی با آنزیم­ های کبدی رابطه معنی­ داری نداشتند. نتیجه­ گیری: در مطالعه حاضر، الگوی غذایی غربی با سطوح افزایش یافته آنزیم ALT و ALT/AST ارتباط داشت و الگوهای غذایی سالم و سنتی با سطوح آنزیم­­ های کبدی ارتباط معناداری نشان ندادند.
 
واژه‌های کلیدی: الگوهای غذایی، تحلیل عاملی، آنزیم‌های کبدی
متن کامل [PDF 1010 kb]   (249 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۷/۸/۱۳ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۱/۲۴ | انتشار: ۱۳۹۸/۲/۲
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fazeli H, gaiini Z, Mirmiran P, hajihosseini R, Bahadoran Z, Azizi F. Association of Dietary Patterns with Increased Levels of Liver Enzymes: a Cross-sectional Study in Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2019; 20 (6) :303-311
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2490-fa.html

فاضلی هدا، گائینی زهرا، میرمیران پروین، حاجی حسینی رضا، بهادران زهرا، عزیزی فریدون. ارتباط الگوهای غذایی با سطوح افزایش یافته آنزیم‌های کبدی: یک بررسی مقطعی در مطالعه قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1397; 20 (6) :303-311

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2490-fa.html



جلد 20، شماره 6 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 3977