| بررسی تأثیر تجویز همزمان رژیم غذایی کاهش وزن و مکمل جلبک اسپیرولینا بر شاخصهای تنسنجی و شاخصهای گلایسمی در بزرگسالان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی: کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور | 
								
								  | ریحانه یوسفی      ،    آتوسا سعیدپور      ،    آزاده متقی      | 
								
								  | دانشگاه علوم پزشکی ایران ، Mottaghi.a@iums.ac.ir | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (7255 مشاهده) | 
								
								  | مقدمه: برخی مطالعات انسانی مصرف مکمل اسپیرولینا را در بهبود شاخصهای تنسنجی موثر دانستهاند. مطالعهی حاضر نیز با هدف بررسی اثرات تجویز همزمان رژیم غذایی کاهش وزن و مکمل جلبک اسپیرولینا بر روی این شاخصها و متابولیسم گلوکز در بزرگسالان چاق و دارای اضافه وزن انجام شد. مواد و روش ها: 52 نفر به طور تصادفی به مدت 12 هفته، به دو گروه مورد (دریافت کننده روزانه 2 گرم اسپیرولینا) و شاهد (دریافت کننده دارونما) تقسیم شدند. بررسی داده های تنسنجی و شاخص های گلایسمی شامل قند خون ناشتا، انسولین و ارزیابی مدل هموستازیس مقاومت به انسولین در ابتدا و انتهای مطالعه انجام شد. یافته ها: تعداد 38  نفر از شرکتکنندگان (31 نفر زن) با میانگین سنی 40 سال و نمایهی توده بدن 32/9کیلوگرم بر مترمربع مطالعه را به پایان رساندند. در گروه دریافتکننده اسپیرولینا کاهش وزن بدن و نمایه توده بدن در پایان مطالعه به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود، میزان تغییرات در گروه اسپیرولینا و شاهد به ترتیب 1/97±3/22- کیلوگرم در مقابل 1/86±1/45- کیلوگرم و 0/79±1/23- کیلوگرم بر مترمربع در مقابل 0/68±0/63- کیلوگرم بر مترمربع بوده است (به ترتیب، 0/01 =P و 0/008=P). کاهش چربی بدن نیز در گروه اسپیرولینا نسبت به شاهد به طور معنیداری بیشتر بــود (1/74±2/28- کیلوگرم در مقابل 1/55±1/22- کیلوگرم، 0/01 =P). به علاوه پس از پایان دورهی مداخله، کاهش مقاومت به انسولین در گروه اسپیرولینا نزدیک معنی داری گزارش شد (0/05 =P). نتیجه گیری: دریافت مکمل جلبک اسپیرولینا میتواند کاهش وزن بدن و بهبود خفیف مقاومت به انسولین را به دنبال داشته باشد، که احتمالأ بیانگر اثر هم افزایی جلبک اسپیرولینا همراه با رژیم غذایی کاهش وزن میباشد. 
 | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  اسپیرولینا، چاقی، مقاومت به انسولین | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 392 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (1780 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشی |
                                  موضوع مقاله: 
                                  تغذيه دریافت: 1396/9/28 | پذیرش: 1396/11/30 | انتشار: 1397/4/24
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |